Pages

Saturday, 13 July 2013

AYAM BERSOS KACANG


Bahan-bahan: 2 sudu besar Minyak masak 2 batang Serai ( dititik ) 1kg Kepingan Ayam ( digoreng dahulu separuh masak ) 1 cawan Air 100g Cili Boh 100g Kacang Goreng ( dikisar halus ) ½ - 1 sudu teh Garam Bahan A: 4 batang Serai 4 sm Lengkuas 4 sm Halia 1 biji Bawang besar 4 sm Belacan Bahan B: ½ cawan Santan pekat 3 sudu besar Air Asam Jawa 1 sudu besar Gula 1 sudu teh Perencah Pati Ayam Cara membuatnya: (1) Kisar bahan (A) hingga lumat. (2) Kemudian panaskan minyak, tumis serai & bahan (A) serta cili boh hingga wangi. (3) Masukkan kepingan ayam dan biarkan sebentar. (4) Kemudian masukkan bahan (B). (5) Masak hingga mendidih, masukkan kacang kisar & Garam. (6) Kecilkan api dan biarkan reneh, kacau selalu hingga hampir pekat. (7) Hidangkan panas bersama nasi atau roti.

No comments:

Post a Comment