Pages

Saturday, 13 July 2013

KERABU MANGGA AYAM PANGGANG.


Bahan-Bahan Ayam Panggang: 1 bahagian (200g) Dada ayam 1 sudu teh Madu 1 batang Serai ( dititik ) Bahan (A): 1 ulas Bawang putih ( dikisar ) 1 sm Halia ( dikisar ) 1 sudu teh Halia ( dicincang ) 1 sudu teh Perencah Pati Ayam ½ sudu teh Sos tiram Bahan B: ( dicampur sekali ) 1 sudu besar Minyak masak 1 sudu teh Minyak bijan Cara Menyediakan: (1) Gaulkan ayam bersama bahan (A) & perap selama 10 minit. Kemudian masukkan madu & perap selama 10 minit lagi. (2) Ketika memanggang sapukan campuran minyak (B) menggunakan serai yang dititik. (3) Selepas masak carik-carikkan ayam panggang untuk digaul bersama kerabu mangga. Bahan-bahan Kerabu Mangga: 2 biji Mangga muda ( dimayang memanjang ) 2 ulas Bawang merah ( dihiris nipis ) 3 biji Cili padi ( dipotong kecil ) 2 sudu besar Ikan bilis ( digoreng dan di tumbuk kasar ) 4 sudu besar Kacang tanah ( digoreng dan di tumbuk kasar ) 2 sudu teh Gula 1-2 sudu besar Sos ikan 2 biji Limau nipis ( diperah jus ) 2 sudu kecil Udang kering ( ditumbuk ) Sedikit Garam Cara Menyediakan: (1) Gaulkan semua bahan di atas termasuk isi ayam panggang yang telah dicarik.

No comments:

Post a Comment