Pages

Saturday, 13 July 2013

AYAM MASAK KACANG GAJUS


Bahan-bahan: 3 keping Cili kering ( dipotong 2 sm ) 3 – 4 hiris Halia ½ biji Bawang Bombay ( dipotong baji ) ¼ biji Lada benggala hijau & Merah ( dipotong dadu ) 2 sudu besar Minyak masak Bahan A: ( diperap selama beberapa minit ) 150g Filet ayam ( dipotong dadu ) 1 sudu teh Perencah Pati Ayam 1 sudu teh Serbuk Lada Putih 1 sudu teh Tepung jagung Bahan Sos B: 1 sudu besar Sos tiram 1 sudu teh Serbuk Lada Putih Sedikit Kicap pekat 1 sudu besar Sos tomato 80g Kacang gajus bakar Cara Menyediakan: (1) Panaskan 2 sudu besar minyak masak, tumis cili kering, bawang Bombay dan halia. (2) Masukjan ayam (A) dan kacau-goreng selama beberapa minit, seterusnya masukkan lada benggala hijau dan bahan sos (B). (3) Taburkan kacang gajus dan hidang.

No comments:

Post a Comment