Bahan-bahan:
3 keping Cili kering ( dipotong 2 sm )
3 – 4 hiris Halia
½ biji Bawang Bombay ( dipotong baji )
¼ biji Lada benggala hijau & Merah ( dipotong dadu )
2 sudu besar Minyak masak
Bahan A: ( diperap selama beberapa minit )
150g Filet ayam ( dipotong dadu )
1 sudu teh Perencah Pati Ayam
1 sudu teh Serbuk Lada Putih
1 sudu teh Tepung jagung
Bahan Sos B:
1 sudu besar Sos tiram
1 sudu teh Serbuk Lada Putih
Sedikit Kicap pekat
1 sudu besar Sos tomato
80g Kacang gajus bakar
Cara Menyediakan:
(1) Panaskan 2 sudu besar minyak masak, tumis cili kering, bawang Bombay dan halia.
(2) Masukjan ayam (A) dan kacau-goreng selama beberapa minit,
seterusnya masukkan lada benggala hijau dan bahan sos (B).
(3) Taburkan kacang gajus dan hidang.
No comments:
Post a Comment