Bahan-bahan:
300g Filet ayam
Secukup Minyak masak ( untuk goreng )
10-12 helai Daun pandan
10-12 batang Cungkil gigi
Bahan A: ( dicampur-gaul )
5 ulas Bawang putih ( ditumbuk )
1 sm Halia ( ditumbuk )
100g Serbuk Lada Hitam
1 sudu teh Perencah Pati Ayam
½ sudu teh Herba campuran
2 sudu teh Gula
1-2 sudu besar Jus lemon
Cara Menyediakan:
(1) Hiriskan filet ayam.
(2) Perap ayam dengan bahan-bahan (A).
(3) Biarkan selama 2-3 jam.
(4) Balutkan beberapa hiris ayam dengan daun pandan.
(5) Cucuk dengan cungkil gigi.
(6) Goreng-celup ayam di dalam minyak panas sehingga ayam menjadi masak. Hidang serta-merta.
No comments:
Post a Comment