Pages

Saturday, 13 July 2013

JEMPUT-JEMPUT UDANG BERJAGUNG.


Bahan-bahan: 250g Tepung gandum ½ sudu teh Yis segera kering ½ biji Bawang besar ( dicincang ) 1 tongkol Jagung ( diambil isi ) 2 biji Cili api hijau ( diracik halus ) 1 biji Cili merah ( dicincang ) 1 tangkai Daun sup ( dicincang ) 2 sudu teh Perencah Pati Ikan Bilis 250 ml Air 100g Isi udang ( dicincang ) Bahan Kuah Masam Manis: 2 tangkai Cili Merah ( dicincang ) 1 tangkai Cili api hijau ( dicincang ) ½ labu Bawang besar ( dicincang ) 1 sudu besar Gula 4 sudu besar Air masak 2 sudu besar Cuka 2 sudu teh Garam Cara Menyediakan: (1) Gaulkan semua bahan (A) hingga sebati. Ketepikan campuran selama 30 minit sebelum digoreng. (2) Panaskan minyak lalu goreng jemput-jemput hingga kekuning-kuningan, angkat dan toskan. (3) Ulangi proses tersebut sehingga adunan habis digoreng. (4) Untuk menyediakan Kuah Masam Manis, campurkan semua bahan dan gaul dengan sebati hingga anda dapat rasa masam, manis & sedikt masin. (5) Jemput-jemput dihidang panas bersama kuah masam manis.

No comments:

Post a Comment