Bahan-bahan:
250g Tepung gandum
½ sudu teh Yis segera kering
½ biji Bawang besar ( dicincang )
1 tongkol Jagung ( diambil isi )
2 biji Cili api hijau ( diracik halus )
1 biji Cili merah ( dicincang )
1 tangkai Daun sup ( dicincang )
2 sudu teh Perencah Pati Ikan Bilis
250 ml Air
100g Isi udang ( dicincang )
Bahan Kuah Masam Manis:
2 tangkai Cili Merah ( dicincang )
1 tangkai Cili api hijau ( dicincang )
½ labu Bawang besar ( dicincang )
1 sudu besar Gula
4 sudu besar Air masak
2 sudu besar Cuka
2 sudu teh Garam
Cara Menyediakan:
(1) Gaulkan semua bahan (A) hingga sebati. Ketepikan campuran selama 30 minit sebelum digoreng.
(2) Panaskan minyak lalu goreng jemput-jemput hingga kekuning-kuningan, angkat dan toskan.
(3) Ulangi proses tersebut sehingga adunan habis digoreng.
(4) Untuk menyediakan Kuah Masam Manis, campurkan semua bahan dan gaul dengan sebati hingga anda dapat rasa masam, manis & sedikt masin.
(5) Jemput-jemput dihidang panas bersama kuah masam manis.
No comments:
Post a Comment