Pages

Saturday, 13 July 2013

MI UDANG


Bahan-bahan: 1 pkt Mi kuning ( dicelur ) 3 sudu besar Minyak masak 300g Udang saiz sederhana ( dibuang kulit & dicelur ) 200g Isi dada ayam ( dicelur ) 100g Kangkung ( dicelur ) 100g Taugeh ( dicelur ) 2 biji Telur rebus 1 biji Sengkuang ( dipotong kepada 8 ketul ) 1 ketul Kek ikan ( dicelur & dihiris ) 2 sudu besar Bawang merah goreng 1.5 Liter Air 1 sudu besar Perencah Pati Ikan Bilis Sedikit Garam Pes cili: 200g Bawang besar 2 sudu besar Cili boh ½ sudu teh Gula Hiasan: Bawang goreng Cara Menyediakan: (1) Panaskan minyak dalam kuali, kacau-goreng kulit udang di atas api perlahan sehingga naik bau. (2) Kisar kulit udang sehingga menjadi cebisan kecil, kemudian masukkannya ke dalam 1.5 liter air didih. Reneh selama 30 min. Tapis keluar kulit udang dan masukkan sengkuang. Terus reneh selama 20 min, singkirkan sengkuang. (3) Pada masa yang sama, kisar bawang besar bersama dengan cili boh. Tumis bahan pes cili dengan 3 sudu besar minyak sehingga harum. Tambahkan gula, kacau sekata dan padam api. (4) Masukkan Perencah Pati Ikan Bilis. (5) Taburkan sedikit Garam. (6) Tuangkan sup ke dalam mangkuk yang mengandungi mi. Hidang panas dengan isi ayam, taugeh, kangkung, udang, kek ikan & telur.

No comments:

Post a Comment