Pages

Saturday, 13 July 2013

MI KARI.


Bahan-bahan: 1 pkt Mi kuning ( dicelur ) 10 biji Taufu goreng 3 ketul Paha ayam 15g Serbuk kari 4 sudu besar Minyak masak Bahan-bahan Sup: 500g Tulang ayam 1.5 liter Air 3 tangkai Serai ( ditumbuk ) 2 sm Lengkuas ( ditumbuk ) 200 ml Sudu sejat 1 sudu besar Perencah Pati Ayam Pes cili: ( dikisar ) 200g Bawang besar 50g Bawang putih 1 sm Lengkuas 1 tangkai Serai 3 sudu besar Cili Boh ½ sudu teh Garam Sayur: ( dicelur & dipotong ) 5 urat Kacang panjang ½ batang Terung Hiasan: 1 tangkai Daun pudina Cara Menyediakan: (1) Panaskan 4 sudu besar minyak dalam kuali bertangkai, tumis pes cili sehingga naik bau. Keluarkan pes dari kuali dan ketepikan. (2) Gunakan kuali yang sama, masak ayam dengan pes cili yang melekat pada kuali.Tambahkan air jika perlu. Reneh ayam selama 10 min atau sehingga ayam masak.Ketepikan. (3) Dalam satu periuk, didihkan air bersama dengan tulang ayam, serai & lengkuas.Terus mereneh selama kira-kira 30 min. Tapis keluar semua pepejal dari sup. (4) Tambahkan 2 sudu besar pes cili tumis, 15g serbuk kari, taufu goreng dan susu sejat ke dalam sup. Taburkan Perencah Pati Ayam. (5) Didihkan sup, hidang panas dengan mi kuning, sayur celur dan ayam.

No comments:

Post a Comment