Pages

Saturday, 13 July 2013

UDANG URAIAN


Bahan-bahan A: 500g Udang besar 10 biji Limau kasturi 1-2 sudu besar Cuka 3 biji Cili merah 3 sm Halia 1 biji (besar) Bawang India 30 g Fungus putih ( direndam ) Secukup rasa Garam Secukup rasa Perencah Pati Ikan Bilis 1 mangkuk Ketulan ais Secukup Air panas untuk celur udang Cara Menyediakan: (1) Didihkan 1 liter air dengan 2 sudu besar Perencah Pati Ikan Bilis dalam periuk. (2) Udang dibuang kulit dan urat belakang. Tinggalkan bahagian ekor udang. (3) Celur udang dalam stok pati ikan bilis tadi sehingga berwarna merah jambu. (4) Dengan serta-merta, masukkan udang ke dalam bekas berisi ais dan sedikit air. Biarkan beberapa minit lalu toskan airnya. (5) Celur fungus sehingga masak dengan stok yang sama dan potong anggaran 2 cm. (6) Hiris bawang, halia, cili merah dan fungus ikut kesukaan anda. (7) Ambil jus limau kasturi. (8) Campurkan udang dengan bahan-bahan yang dihiris, jus limau kasturi dan cuka. Masukkan Garam secukup rasa. Sejukkan hidangan sebelum dihidangkan

No comments:

Post a Comment