Pages

Monday, 13 May 2013

bawal putih masak kari tomyam


BAWAL PUTIH MASAK KARI TOMYAM. * Bahan-bahan : - 2 Ekor Bawal Putih 2 Sudu Besar Minyak Masak 2 Sudu Besar Pes Tomyam 1 Sudu Besar Serbuk kari 1 Sudu Besar Serbuk Pati Ayam 100ml Santan 300ml Air 1 Sudu Teh Gula Pasir 5 Batang Kacang Bendi ( Dipotong ) 2 Biji Tomato ( Dipotong Berbaji ) 1 Biji Bawang Besar ( Dipotong Berbaji ) * Cara Penyediaannya : - 1. Campur gaulkan serbuk kari dengan sedikit air untuk menjadikannya pes & ketepikan. 2. Panaskan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali, tumis pes tomyam bersama pes kari sehingga naik bau. 3. Tuangkan air & didihkan. 4. Taburkan serbuk pati ayam dan masukkan bendi, tomato dan bawang besar. 5. kemudian masukkan santan dan ikan bawal putih. 6. Reneh sehingga ikan masak dan hidangkan panas-panas

No comments:

Post a Comment