BAWAL PUTIH MASAK KARI TOMYAM.
* Bahan-bahan : -
2 Ekor Bawal Putih
2 Sudu Besar Minyak Masak
2 Sudu Besar Pes Tomyam
1 Sudu Besar Serbuk kari
1 Sudu Besar Serbuk Pati Ayam
100ml Santan
300ml Air
1 Sudu Teh Gula Pasir
5 Batang Kacang Bendi ( Dipotong )
2 Biji Tomato ( Dipotong Berbaji )
1 Biji Bawang Besar ( Dipotong Berbaji )
* Cara Penyediaannya : -
1. Campur gaulkan serbuk kari dengan sedikit air untuk menjadikannya pes & ketepikan.
2. Panaskan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali, tumis pes tomyam bersama pes kari sehingga naik bau.
3. Tuangkan air & didihkan.
4. Taburkan serbuk pati ayam dan masukkan bendi, tomato dan bawang besar.
5. kemudian masukkan santan dan ikan bawal putih.
6. Reneh sehingga ikan masak dan hidangkan panas-panas
No comments:
Post a Comment