Pages

Thursday, 16 May 2013

mee kari


Bahan-bahan 500 gm mi kuning (celur) beberapa biji telur rebus 3 keping tauhu goreng (hiris dadu) taugeh (suka hati nak celur atau tak. Saya suka mentah) Bahan Lain 5 pokok sawi (bersihkan & kerat2) 4 biji tomato buah (wedges) 1 cwn kerang rebus 1 cwn udang (bersihkan) sedikit daging/ ayam (hiris) 1 paket fish ball 2/3 cwn rempah kari daging + bancuh dgn sedikit air=pes 6 biji kentang (kupas & rebus & lenyet) 2-3 biji keledek (kupas & rebus & lenyet) (optional) 2 kotak kecil santan kotak 21/2 liter air (ambik sikit air goncangkan kedalam kotak santan kosong -jgn bazir) 3 kiub pati ayam 4 keping asam keping 1 1/2 sdm gula garam secukup rasa Bahan Tabur/Hiasan lada merah (hiris) @ boh cili api for myself daun sop (hiris) daun bawang (hiris) sambal tumis (optional) beberapa biji telur rebus Bahan Kisar 3 sdm udang kering 6 biji bawang merah 4 ulas bawang putih 1 inchi halia Bahan Tumis 1 labu bawang besar (hiris) 1 btg kulit kayu manis 3 biji bunga lawang 2 helai daun kari minyak untuk menumis Caranya: 1) Panaskan minyak dan tumis bahan tumis. bawang agak garing masukkan bahan kisar dan pes kari. Kacau biar rempah masak. 2) Masukkan daging/ayam & fish ball. Masakkan sekejap. 3) Masukkan air dan santan. Masukkan juga pati ayam, gula, garam dan asam keping. Biarkan gelegak. 4) Masukkan kentang & keledek lenyet, kacau. 5) Akhir sekali masukkan udang, kerang, tomato buah dan sawi. Lebih kurang beberapa saat tutup api. 6) Hidangkan: mi kuning+taugeh+tauhu+kuah dgn isi patinya+telur rebus+ sebiji limau kasturi+lada merah + daun sop/bawang+ bawang goreng dan sesudu sambal tumis

No comments:

Post a Comment