Bahan-bahan
500 gm mi kuning (celur)
beberapa biji telur rebus
3 keping tauhu goreng (hiris dadu)
taugeh (suka hati nak celur atau tak. Saya suka mentah)
Bahan Lain
5 pokok sawi (bersihkan & kerat2)
4 biji tomato buah (wedges)
1 cwn kerang rebus
1 cwn udang (bersihkan)
sedikit daging/ ayam (hiris)
1 paket fish ball
2/3 cwn rempah kari daging + bancuh dgn sedikit air=pes
6 biji kentang (kupas & rebus & lenyet)
2-3 biji keledek (kupas & rebus & lenyet) (optional)
2 kotak kecil santan kotak
21/2 liter air (ambik sikit air goncangkan kedalam kotak santan kosong -jgn bazir)
3 kiub pati ayam
4 keping asam keping
1 1/2 sdm gula
garam secukup rasa
Bahan Tabur/Hiasan
lada merah (hiris) @ boh cili api for myself
daun sop (hiris)
daun bawang (hiris)
sambal tumis (optional)
beberapa biji telur rebus
Bahan Kisar
3 sdm udang kering
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inchi halia
Bahan Tumis
1 labu bawang besar (hiris)
1 btg kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
2 helai daun kari
minyak untuk menumis
Caranya:
1) Panaskan minyak dan tumis bahan tumis. bawang agak garing masukkan bahan kisar dan pes kari. Kacau biar rempah masak.
2) Masukkan daging/ayam & fish ball. Masakkan sekejap.
3) Masukkan air dan santan. Masukkan juga pati ayam, gula, garam dan asam keping. Biarkan gelegak.
4) Masukkan kentang & keledek lenyet, kacau.
5) Akhir sekali masukkan udang, kerang, tomato buah dan sawi. Lebih kurang beberapa saat tutup api.
6) Hidangkan: mi kuning+taugeh+tauhu+kuah dgn isi patinya+telur rebus+ sebiji limau kasturi+lada merah + daun sop/bawang+ bawang goreng dan sesudu sambal tumis
No comments:
Post a Comment