SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

SELAMAT DATANG DAN MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG( SIANG) MASAKAN MAKANAN LAUT (MALAM) buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah), ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati. (asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net

Thursday, 16 May 2013

mee kari


Bahan-bahan 500 gm mi kuning (celur) beberapa biji telur rebus 3 keping tauhu goreng (hiris dadu) taugeh (suka hati nak celur atau tak. Saya suka mentah) Bahan Lain 5 pokok sawi (bersihkan & kerat2) 4 biji tomato buah (wedges) 1 cwn kerang rebus 1 cwn udang (bersihkan) sedikit daging/ ayam (hiris) 1 paket fish ball 2/3 cwn rempah kari daging + bancuh dgn sedikit air=pes 6 biji kentang (kupas & rebus & lenyet) 2-3 biji keledek (kupas & rebus & lenyet) (optional) 2 kotak kecil santan kotak 21/2 liter air (ambik sikit air goncangkan kedalam kotak santan kosong -jgn bazir) 3 kiub pati ayam 4 keping asam keping 1 1/2 sdm gula garam secukup rasa Bahan Tabur/Hiasan lada merah (hiris) @ boh cili api for myself daun sop (hiris) daun bawang (hiris) sambal tumis (optional) beberapa biji telur rebus Bahan Kisar 3 sdm udang kering 6 biji bawang merah 4 ulas bawang putih 1 inchi halia Bahan Tumis 1 labu bawang besar (hiris) 1 btg kulit kayu manis 3 biji bunga lawang 2 helai daun kari minyak untuk menumis Caranya: 1) Panaskan minyak dan tumis bahan tumis. bawang agak garing masukkan bahan kisar dan pes kari. Kacau biar rempah masak. 2) Masukkan daging/ayam & fish ball. Masakkan sekejap. 3) Masukkan air dan santan. Masukkan juga pati ayam, gula, garam dan asam keping. Biarkan gelegak. 4) Masukkan kentang & keledek lenyet, kacau. 5) Akhir sekali masukkan udang, kerang, tomato buah dan sawi. Lebih kurang beberapa saat tutup api. 6) Hidangkan: mi kuning+taugeh+tauhu+kuah dgn isi patinya+telur rebus+ sebiji limau kasturi+lada merah + daun sop/bawang+ bawang goreng dan sesudu sambal tumis

No comments:

Post a Comment