Pages

Saturday, 13 July 2013

BIHUN KEPALA IKAN


Bahan-bahan: 200g Bihun ( direndam & dicelur ) 300g kepala Ikan senangin ( dipotong kecil ) ½ sudu teh Serbuk Lada Putih ½ sudu teh Garam Sedikit Tepung jagung Secukup Minyak masak Bahan-bahan Sup: 100g Ikan bilis ( dicuci & ditapis kering ) 1.5 liter Air 50g Sayur masin ( dihiris ) 1 sm Halia muda ( dipotong halus ) 1 Asam boi 1 ketul Taufu padat ( dipotong dadu ) 1 biji Tomato ( dipotong dadu ) 200ml Susu sejat 1 sudu besar Perencah Pati Ikan Bilis Hiasan: 1 tangkai Daun bawang ( dipotong ) Cara Menyediakan: (1) Perap ikan dengan serbuk lada putih & Garam. (2) Salutkan ikan dengan tepung jagung. Kemudian goreng hingga kuning-keemasan. Ketepikan. (3) Untuk menyediakan sup, didhkan ikan bilis dalam air. Seterusnya reneh selama 20 min. (4) Tapis keluar ikan bilis sebelum menambah sayur masin, halia muda dan asam boi dalam sup. Reneh lebih kurang 15 min. (5) Masukkan taufu padat, tomato, susu sejat dan Perencah Pati Ikan Bilis. (6) Didihkan. Taburkan daun bawang dan hidang panas dengan bihun yang telah dicelur.

No comments:

Post a Comment