Pages

Saturday, 13 July 2013

IKAN DORI & KENTANG GORENG DENGAN SOS TATA


Bahan-bahan: 4 keping Filet ikan dory ½ cawan Susu 100g Tepung Gandum Secukup Minyak masak ( untuk goreng-celup ) 4 biji Lemon ( dipotong baji ) 200g Kentang goreng Bahan Sos Tartar: ½ cawan Mayonis ½ sudu besar Bawang besar ( cincang ) ½ sudu teh Jus lemon ½ sudu besar Timun jeruk kecil (Gherkins) ( cincang ) 1 cubit Pes biji sawi (Mustard Dijon) 1 sudu teh Pasli ( cincang ) ½ sudu teh Serbuk Lada Putih Bahan-bahan Koleslo: 1 sudu besar Pasli segar ½ cawan Mayonis Sedikit Serbuk Lada Hitam Sedikit Garam Bahan X: ( dihiris ) 100g Kubis Putih 50g Kubis ungu 1 batang Lobak merah kecil ½ biji Lada benggala merah Cara Menyediakan: (1) Rendam filet ikan dalam susu dan salutkan secara nipis dengan Tepung Gandum. (2) Panaskan secukup minyak dan goreng-celup sehingga keemasan. (3) Hidang dengan kentang goreng, koleslo dan lemon. Cara Menyediakan Sos Tartar: (1) Campur-gaulkan semua bahan dan sejukkan di dalam peti sejuk. Cara Menyediakan Koleslo: (1) Potong semua sayur (X), tutup dan simpan dalam peti sejuk selama beberapa jam. (2) Tambahkan mayonis pada sayur, taburkan serbuk lada hitam dan Garam. Gaul sehingga sekata dan hidang serta-merta.

No comments:

Post a Comment