SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA
buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah),
ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati.
(asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net
LCD Text Generator at TextSpace.net
Saturday, 13 July 2013
IKAN DORI & KENTANG GORENG DENGAN SOS TATA
Bahan-bahan:
4 keping Filet ikan dory
½ cawan Susu
100g Tepung Gandum
Secukup Minyak masak ( untuk goreng-celup )
4 biji Lemon ( dipotong baji )
200g Kentang goreng
Bahan Sos Tartar:
½ cawan Mayonis
½ sudu besar Bawang besar ( cincang )
½ sudu teh Jus lemon
½ sudu besar Timun jeruk kecil (Gherkins) ( cincang )
1 cubit Pes biji sawi (Mustard Dijon)
1 sudu teh Pasli ( cincang )
½ sudu teh Serbuk Lada Putih
Bahan-bahan Koleslo:
1 sudu besar Pasli segar
½ cawan Mayonis
Sedikit Serbuk Lada Hitam
Sedikit Garam
Bahan X: ( dihiris )
100g Kubis Putih
50g Kubis ungu
1 batang Lobak merah kecil
½ biji Lada benggala merah
Cara Menyediakan:
(1) Rendam filet ikan dalam susu dan salutkan secara nipis dengan Tepung Gandum.
(2) Panaskan secukup minyak dan goreng-celup sehingga keemasan.
(3) Hidang dengan kentang goreng, koleslo dan lemon.
Cara Menyediakan Sos Tartar:
(1) Campur-gaulkan semua bahan dan sejukkan di dalam peti sejuk.
Cara Menyediakan Koleslo:
(1) Potong semua sayur (X), tutup dan simpan dalam peti sejuk selama beberapa jam.
(2) Tambahkan mayonis pada sayur, taburkan serbuk lada hitam dan Garam. Gaul sehingga sekata dan hidang serta-merta.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment