Pages

Saturday, 13 July 2013

MAKANAN LAUT DALAM ASPIC.


Bahan-bahan: 6 ekor Udang 4 ketul Filamen Ketam ( dihiris memanjang ) 1 sudu besar Kacang hijau sejuk-beku ( dicelur dalam air panas ) 4 batang Asparagus ( dipotong 3 sm ) Bahan A: 50 ml Air sejuk 1 sudu besar Gelatin 150 ml Stok udang 1 sudu teh Perencah Pati Ikan Bilis ¼ sudu teh Serbuk Lada Putih Cara Menyediakan: (1) Didihkan udang dalam 150 ml air selama 5 minit atau sampai masak. Biar menyejuk & kupas kulit udang. Belah isi udang secara memanjang.Simpan stok untuk penggunaan nanti. (2) Gaulkan gelatin dengan air sejuk, kemudian satukan semua bahan (A).Masak sehingga senua bahan larut. Biar menyejuk. (3) Letakkan kacang pis hijau, asparagus, udang dan filamen ketam di dalam mangkuk. (4) Cedokkan bahan (A) yang telah sejuk ke dalam mangkuk. Masukkan mangkuk ke dalam peti sejuk. Setelah menjadi pejal, terbalikkan mangkuk. (5) Letakkan di tengah-tengah pingan, dikelilingi oleh lauk lain.

No comments:

Post a Comment