Pages

Saturday, 13 July 2013

LALA MASAK JAGUNG


Bahan-bahan: 1 kg Lala ( dibersihkan ) 1 cawan Biji jagung manis 1-2 sudu besar Udang kering ( dipotong dadu ) 2 sudu besar Minyak masak 1 sudu besar Bawang putih ( dipotong halus ) 1 sudu besar Bawang merah ( dipotong halus ) 3 biji Cili padi ( dibuang biji dan dihiris ) 1 sudu teh Perencah Pati Ikan Bilis ½ sudu teh Serbuk Lada Hitam 1 sudu besar Tepung jagung ( digaul dengan 2 sudu besar air ) 2 tangkai Pasli Cara Menyediakan: (1) Panaskan minyak dalam kuali pada suhu sederhana. (2) Masukkan bawang putih, bawang merah, cili padi dan udang kering. Kacau-goreng hingga naik bau. (3) Tambahkan biji jagung dan masak hingga lembut. (4) Masukkan lala, Perencah Pati Ikan Bilis dan serbuk Lada Hitam. Masak lala bersama dengan bahan-bahan lain selama 8-10 minit atau hingga lala mula membuka. (5) Masukkan tepung jagung dan kacau sekata. (6) Hidang dalam pinggan dan hias dengan pasli

No comments:

Post a Comment