Pages

Saturday, 13 July 2013

UDANG BAKAR LADA HITAM DALAM DAUN TERATAI.


Bahan-bahan: ½ kg Udang besar ( dikupas kulit & dibersihkan ) 2 sudu besar Jus oren segar 1 cawan Bawang Holland ( diagih kepada 2 bahagian ) ½ cawan Cili merah ( dipotong halus ) 2 ulas Bawang putih 1 cawan Pasli ( dipotong halus ) 2 sudu teh Biji ketumbar ( digiling ) 2 sudu teh Serbuk Lada Hitam Sedikit Garam 2 helai Daun teratai ( dikemas & dilap dengan kain lembap ) ¼ cawan Pasli segar ( dipotong halus ) Cara Menyediakan: (1) Gaulkan udang dengan jus oren. (2) Kisar ½ cawan bawang Holland dengan bawang putih (campuran kisar). (3) Gaulkan udang dengan campuran kisar, pasli, ½ cawan bawang Holland yang dipotong halus, ½ cawan cili merah dan ketumbar giling. (4) Tambah rasa dengan Garam dan Serbuk lada hitam. (5) Letakkan satu helai daun teratai di atas sehelai kertas aluminum. Taburkan campuran udang di tengah-tengah daun. Tutup dengan daun teratai yang kedua dan satu lagi kertas aluminum. Lipat 4 hujung kertas aluminum dengan ketat untuk membentuk satu bungkusan. (6) Panggang bungkusan, pasang penutup dan panggang pada suhu sederhana selama 7-9 minit. Angkat bungkusan dan biarkan selama 5 minit.Seterusnya, potong hujung bungkusan, buka dan taburkan pasli.

No comments:

Post a Comment