Pages

Saturday, 13 July 2013

VADEI

Bahan-bahan: 200g Kacang dhal ( direndam 4 jam ke atas ) Secukup Minyak masak untuk goreng-celup Bahan A: ( dicincang ) 1 biji Bawang besar 2 biji Cili merah 2 biji Cili hijau 2 tangkai Daun kari Bahan Perencah B: 1 sudu teh Serbuk cili ¼ sudu teh Serbuk kunyit ½ sudu teh Jintan putih ¼ sudu teh Jintan manis 1 ½ sudu teh Perencah Pati Ayam Sedikit/secukup Garam Cara Menyediakan: (1) Didihkan kacang dhal hingga masak. Tapis dan ketepikan. Biar menyejuk. (2) Kisar ¾ kacang dhal rendam, kemudian campur-gaulkan semua bahan. (3) Bulatkan campuran, seterusnya tekan dari bahagian atas secara perlahan-lahan. (4) Goreng-celup hingga kuning keemasan. (5) Hidang panas

No comments:

Post a Comment