Pages

Saturday, 13 July 2013

KARIPAP PUSING.


Bahan-bahan: 5 sudu besar Minyak masak Bahan A: ( dikisar menjadi pes ) 3 biji Cili merah 5 keping Cili kering ( direndam ) 10 biji Bawang merah 3 biji Buah keras 2 tangkai Serai 100ml Air Bahan B: 400g Ubi kentang ( dikupas kulit & dipotong dadu ) 1 biji Bawang Bombay ( dipotong halus ) 1 tangkai Daun kari 1 sudu besar Perencah Pati Ayam 1 sudu teh Gula 150 ml Air Bahan C: 300g Tepung gandum 1 sudu besar Gula ½ sudu teh Garam 60g Marjerin Bahan D: 200g Tepung gandum 100g Lemak sayuran (Shortening) Cara Menyediakan: (1) Panaskan 5 sudu besar minyak, tumis bahan (A) hingga naik bau, kemudian tambah masuk bahan (B). (2) Kacau sekata sehingga kentang masak. Ketepikan, biar menyejuk. (3) Campur-adukkan bahan (C) untuk membentuk adunan. Sementara itu, uli bahan (D) sehingga menjadi adunan. (4) Balutkan bahan (D) dalam bahan (C). (5) Gelekkan adunan untuk membentuk segiempat panjang, gulungkan kemas-kemas. (6) Pusing adunan sampai 90 darjah, gelek dengan roller hingga menjadi segiempat panjang dan gulungkan sekali lagi. (7) Gulungkan kemas-kemas, potong menjadi ketulan dan gelek hingga bulat, seterusnya masukkan isian kentang di dalam lalu lipatkan bahagian tepi.Goreng-celup hingga kuning keemasan. (8) Hidang panas

No comments:

Post a Comment