AHAN-BAHANNYA :-)
3 - 4 ekor ikan kembong saiz besar
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
5 biji cili merah*
1/2 inci belacan*
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 camca teh serbuk kunyit*(*ditumbuk lumat)
Garam dan gula secukup rasa
2 helai daun limau purut
3 biji limau kasturi, ambil jusnya
Sedikit bawang besar yang didadu, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
3 - 4 ekor ikan kembong saiz besar
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
5 biji cili merah*
1/2 inci belacan*
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 camca teh serbuk kunyit*(*ditumbuk lumat)
Garam dan gula secukup rasa
2 helai daun limau purut
3 biji limau kasturi, ambil jusnya
Sedikit bawang besar yang didadu, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Ikan kembong disiang, kelar2 sedikit, cuci bersih dan toskan. Lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng ikan tadi tapi jangan sampai garing, biar embal2 sahaja. Angkat dan letak dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk lumat hingga garing, gunakan api kecil. Masukkan daun limau purut, perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Masak sekejap dan akhir sekali masukkan jus limau kasturi. Kacau rata, rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Tuang sambal tadi atas ikan kembong, rata kan dan hias dengan bawang besar yang telah didadu dan jika suka letak belahan limau kasturi atasnya. Hidangkan bersama nasi hangat.
No comments:
Post a Comment