SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA
buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah),
ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati.
(asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net
LCD Text Generator at TextSpace.net
Saturday, 30 July 2011
Char Kuew Teow
Bahan-Bahan
1 kg Kuew Teaw
500 g Taugeh
200 g Sayur Kucai
1 kg Udang Basah (Sederhana atau Besar)
Isi kerang (jika ada)
100 g Cili kering
4 - 5 biji Bawang Putih
6 - 7 biji Bawang Merah
4 senduk Kicap Sotong (kicap ini boleh didapati dalam botol -diperbuat dari exctract sotong & ikan bilis)
4 senduk sos ikan
1/2 botol Sos Tiram
1 botol Kicap Cair
Telur
Minyak Masak
Garam
Cara-cara Menyediakan cili
1. Rendam atau rebus cili kering
2. Kisar bersama bawang putih & bawang merah
3. Rebus sehingga mendidih dan sedikit pekat
Cara Menyediakan Sos Kicap
1. Didihkan 1.5 liter air di dalam periuk.
2. Masukkan garam dalam air tadi
3. Masukkan sos tiram, kacau
4. Masukkan sos ikan dan kicap sotong.
5. Masukkan kicap cair
6. Tambahkan sedikit bahan perasa (jika suka)
Sos kicap yang lebih boleh di simpan dalam fridge untuk kegunaan beberapa kali gorengan lagi. Kalau nak gunakan untuk goreng mee goreng basah pun sedap jugak.
Penyedian Bahan-Bahan Char Kuew Teow
1. Kuew Teow dileraikan suapaya tidak melekat sesama sendiri. Jika perlu, gaulkan sedikit minyak masak kepada kaoy teaw tersebut. Biarkan di dalam bekas.
2. Udang, dibuang sesungutnya dan dipotong ekornya sedikit. Basuh dan masukkan ke dalam bekas.
3. Basuh telur, dan taugeh.
4. Kucai di basuh dan di potong lebih kurang 1 inci panjangnya.
5. Jika ada kerang buang kulit dan dibersihkan.
Cara Menggoreng
1. Panaskan 3 - 4 sudu minyak masak dengan api yang besar.
2. Masukkan 4 - 5 ekor udang (ikut sukalah kalau nak lebih tu) dan goreng sehingga udang masak. Kecilkan api.
3. Kaut minyak yang berlebihan dari dalam kuali. hanya biarkan lebih kurang 1 sudu sahaja bersama udang yang digoreng tadi.
4. Masukkan 2 sudu cili (jika suka pedas lebihkan cili)
5. Masukkan sedikit kuah kicap yang telah dicampur tadi. Goreng sehingga cili agak masak.
6. Masukkan kerang jika ada.
7. Masukkan taugeh, sayur kucai.
8. Masukkan 3 senduk sos kicap, besarkan api. Kacau, dan masukkan koay teaw.
7. Akhir sekali pecahkan telur ke dalam kuali, kacau dan tutup api
Char Kuew Teow (Resipi Versi Warung)
Bahan-bahan ( 2 org )
* UTK PASTE *
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 sk petis
2 sb pati ikan bilis / pati udang
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sk gula
* UTK MEE *
300 gm kuey teow
1 sb cili boh
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur
Cara-cara
UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge. **Paste ni selalu guna untuk berniaga, dia orang guna udang yg direbus. Tapi untuk makan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tapi petis kena tambah lagi, jadi 1sb. Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya, tak perlu letak lagi garam dan gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar boleh adjust ma..
UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak
Solok Lada
Solok Lada
Bahan2
10 biji Lada solok, belah buang biji tp jangan putus - rendam dlm air kelapa, kemudian toskan
1/2 cawan santan pekat
bebrapa batang kacang panjang, dipotong2 utk alas dasar periuk
Bahan isi
2-3 ekor ikan selayang, ambil isi (mentah) atau secukup kegunaan
1/4 biji kelapa parut (nyor muda) atau secukup keguna...an
secubit garam
5 biji bawang merah, sedikit halia dan bebrapa biji lada hitam (anggaran sendiri)
1 sudu kecil kerisik
1 sudu kecil air asam jawa
garam gula secukup rasa
Cara-cara:-
Mula-mula tumbuk bawang merah, halia, lada hitam sampai lumat. Kemudian masukkan isi ikan dan tumbuk lagi sampai sebati, masukkan garam gula secukup rasa. Gaulkan dengan kelapa parut, tambah air asam jawa. Sesuaikan rasa.. Adunan jgn terlalu lembik dan jangan terlalu kering. Sumbatkan ke dalam lada solok. Alas dasar periuk dengan kacang panjang, susunkan lada solok tadi. Siramkan santan pekat dan tutup periuk. Jerang atas api hingga mendidih, kemudian kecilkan api. Masak smpai
Citarasa Budu
Budu atau sos ikan bilis ialah sejenis pekasam yang dibuat menggunakan ikan bilis. Ia merupakan makanan tradisional yang terkenal di Malaysia dan dipasarkan di Kelantan, Terengganu dan Selatan Thailand. Budu diproses daripada ikan bilis yang diperam sehingga hancur. Ia biasanya dihasilkan oleh syarikat-syarikat perusahaan kecil dan dijual di kedai dalam pembungkusan botol.
Budu boleh dihidangkan begitu sahaja atau dicampurkan dengan bahan makanan lain seperti lada, mempelam dan air perahan limau nipis.
Budu yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman. Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki glutathione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan "kuno".
Budu didapati berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal. Kajian mendalam juga mendapati budu turut mengandungi zat antibakteria penyebab cirit (diarrhoea), penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.
Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak. Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein, serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang yang dijalankan, mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan.
Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi, budu turut dikenali sebagai sumber serat (dietary fiber) yang baik. Kandungan serat di dalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari jumlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Research.
Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada budu lebih mudah untuk dicernakan, kerana ia telah disepara cerana oleh bakteria. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan. Budu seumpama cecair pelbagai vitamin yang memenuhi segala keperluan untuk tubuh badan.
Resipi Ayam Tandoori Goreng
Ayam Tandoori
Posted in Lauk Ayam, Recipes di 4:47 PM
AYAM TANDOORI
Bahan
1 ekor ayam [potong 4 dan bersihkan]
1 paket rempah tandoori MAGGI
3 s/b cili mesin
1 s/b serbuk kunyit
5 s/b tepung goreng ayam
3 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] mesin halus
2 inci halia ]
garam
Cara
Gaulkan semua bahan dan perapkan selama 1 atau 2 jam.
Bakar dalam oven yg dah dipanaskan suhu 220'C selama 1 jam.
Bila dan masak lumurkan butter supaya nampak berkilat.
Resipi Ayam Tandoori Goreng
bahan kisar 1:
1 biji bawang besar/3 biji bawang kecil
3 biji bawang putih
2 biji limau nipis – ambil jus
1 sk garam
1 sk serbuk kunyit
2 sk serbuk cili
150g natural yogurt
1/2 sk pewarna merah-kite tak guna
sedikit gula
bahan kisar 2:
3 biji cili kering
11/2 sk biji sawi-kite tak guna
1 sk halba
3 sk biji ketumbar – goreng tanpa minyak utk kasi naik bau
11/2 sk jintan putih – goreng tanpa minyak utk kasi naik bau
bahan lain untuk goreng
5 sb tepung goreng ayam-kite guna tepung tempura ready made
2 sb tepung beras pulut
Gaul semua bahan kisar 1, 2 dan bahan lain untuk goreng dan perap selama1 jam.
Goreng dalam minyak panas sehingga garing.
Toskan minyak dan siap untuk dihidang.
p.s Jika guna paste ready made tandoori, boleh skip penyediaan bahan kisar 1 dan 2 dan terus perap dengan paste ready made tersebut dan bahan lain untuk goreng.
resepi nasi arab
Bahan-bahan ( 3 orang )
6 ketul ayam
4 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
1 inci halia
3 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
1 btg kulit kayu manis
1 kiub ayam
1/2 sdk jintan manis
1/2 sdb lada hitam
1/2 sdk jintan putih
3 cwn beras basmathi
5 cawan air
2 sdb minyak sapi
1/2 biji bwg besar - di mayang
1/2 cawan sos tomato
2 sdb rempah kurma
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara
Bwg merah,bwg putih, halia ditumbuk kasar.Masukan ayam, jintan manis, jintan putih, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, lada hitam, kiub ayam, rempah kurma,air dan bhn yang ditumbuk tadi kedlm periuk. Masukan garam dan gula. Masak sehingga sup mendidih dan ayam masak.
Beras basmathi dibasuh dan direndam selama 20 minit. Selepas itu toskan beras.
Apabila sup ayam telah siap, asingkan sup dan ayam. Bahan2 rempah kasar dan bwg yg terdapat dlm sup tadi dikisar secara halus. Masukkan 1 cwn cawan sup bg menggantikan air semasa mengisar.
Panaskan minyak sapi di dalam kuali. Masukan bawang besar dan masak sehingga sedikit layu. Kemudian masukan bahan yg dikisar td.Tumis sebentar dan masukan 3 cawan sup dan tomato sos. Masukkan sedikit garam dan gula. Apabila hampir mendidih tutupkan api.
Masukan beras ke dlm periuk nasi dan diselang selikan dgn ayam. Kemudian masukkan (no.4) tadi. Tunggu sehingga nasi masak. Bleh tabur dgn sedikit bwg goreng, daun sup dan daun bwg.Nasi ini sedap dimakan dengan acar timun.
Cara lainnya:
Resipi Nasi Arab
1 kg beras bathmati [basuh dan toskan
1.5 liter air 500 gm ayam [potong kecil dan bersihkan]
1 tin kecil kacang peas
1 cawan kismis
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
1 pokok daun sadri [daun sup] ] hiris
1 pokok daun ketumbar ]
3 s/b minyak
5 s/b minyak sapi
2 s/b serbuk jintan manis ]
1 s/b serbuk jintan putih ] bancuh ngan sikit air
bawang goreng
gula
garam
Bahan
tumis 5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] mayang
1 labu bawang besar ]
3 cm halia ]
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih
Cara
Panaskan minyak sapi dan minyak.
Tumiskan semua bahan tumis sehingga wangi.
Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sikit air.
Kacau rata. Masukkan cili merah, cili hijau, air, ayam, gula dan garam.
Biarkan mendideh.
Masukkan beras dan masak saperti nasi biasa.
Bila nasi telah masak taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng, kacang peas dan kismis.
Tutup sebentar.
Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh hidangkan dengan dalca sayur, sambal merah dan ayam tandoori.
Memilih dan Mengolah Ikan Segar
-IKAN-
Tips memilih ikan yang masih segar:
Ø Jika kita tekan, ikan masih terasa keras dan bagian yang kita tekan kembali pada semula
Ø Mata ikan tampak jernih dan terang, insang berwarna merah terang dan kulit tidak berlendir
Ø Aroma ikan masih terasa segar, tidak menusuk hidung
Beberapa tips agar tidak lengket saat menggoreng ikan:
Ø Jangan masukkan ikan sebelum minyak betul-betul panas.
Ø Gunakan daun pisang, caranya: olesi daun pisang dengan minyak, llu letakkan ikan diatasnya, masukkan ikan dan daun pisangnya kedalam minyak panas, goreng sampai matang.
Ø Masukkan sedikit garam dalam wajan, tuangi minyak, aduk sampai garam merata. Panaskan minyak, masukkan ikan dan masak sampai matang.
Ø Untuk ikan peda yang mudah hancur, bisa dibungkus dengan daun pisang atau kertas aluminium saat menggoreng
Tips membuat ikan bakar:
Ø Olesi ikan bakar selagi panas dengan margarin atau mentega, maka ikan akan terasa lebih nikmat
Ø Agar ikan terasa lebih harum, jika menggunakan grill plate atau wajan khusus untuk membakar, olesi dahulu wajan dengan minyak goreng/ margarin/ mentega lalu taburi irisan bawang merah, seledri dan daun bawang.
Tips memilih ikan yang masih segar:
Ø Jika kita tekan, ikan masih terasa keras dan bagian yang kita tekan kembali pada semula
Ø Mata ikan tampak jernih dan terang, insang berwarna merah terang dan kulit tidak berlendir
Ø Aroma ikan masih terasa segar, tidak menusuk hidung
Beberapa tips agar tidak lengket saat menggoreng ikan:
Ø Jangan masukkan ikan sebelum minyak betul-betul panas.
Ø Gunakan daun pisang, caranya: olesi daun pisang dengan minyak, llu letakkan ikan diatasnya, masukkan ikan dan daun pisangnya kedalam minyak panas, goreng sampai matang.
Ø Masukkan sedikit garam dalam wajan, tuangi minyak, aduk sampai garam merata. Panaskan minyak, masukkan ikan dan masak sampai matang.
Ø Untuk ikan peda yang mudah hancur, bisa dibungkus dengan daun pisang atau kertas aluminium saat menggoreng
Tips membuat ikan bakar:
Ø Olesi ikan bakar selagi panas dengan margarin atau mentega, maka ikan akan terasa lebih nikmat
Ø Agar ikan terasa lebih harum, jika menggunakan grill plate atau wajan khusus untuk membakar, olesi dahulu wajan dengan minyak goreng/ margarin/ mentega lalu taburi irisan bawang merah, seledri dan daun bawang.
petua mencairkan bahan beku
Info
Do!
Unggas yang telah dicairkan (thawed) harus segera dimasak dalam waktu < 24 jam.
Perhatikan kelembaban produk saat membeli. Bokong & paha yang tampak gembul menandakan kelembaban produk yang masih baik.
Don't!
Jangan mencairkan ayam/unggas secara terbuka di suhu ruang. Bakteri akan cepat berkembang biak & menurunkan kualitas produk.
Jangan membekukan ayam/unggas yang telah dibumbui /mengandung mayonnaise, karena tidak bertahan lama.
Tahukah Anda?
Bila ayam beku dipaksakan langsung dimasak, proses memasak akan memakan waktu 2x lebih lama dan akan mengurangi kegurihan ayam..
Tuesday, 5 July 2011
Resep Asem Padeh Selera Minang
Mari Intip resep masakan padang ini dijamin buat lidah penyuka asam pedas pasti suka.
buat mbak, adek, kakak, ibu, yang pingin coba resep asem padeh masakan padang silahkan dicoba berikut bahan dan caranya :
Bahan Masakan :
- 1 kilogram daging
- ¼ kilogram cabe merah giling
- 12 butir bawang putih (digiling halus)
- 18-20 bawang merah (digiling halus)
- Jahe dan lengkuas 1 ruas (sebesar ibu jari)
- Daun Jeruk 6 lembar
- Daun salam 5 lembar
- Sereh 1 batang (ditumbuk sedikit)
- Asam kandis 3 butir (belimbing wuluh 6 butir) dimasukan belakangan
- Garam secukupnya
Cara Memasak Daging Asam Padeh :
1. Ungkep daging dengan semua bumbu, sampai air daging mengering.
2. Tambahkan air secukupnya, masak hingga daging empuk
3. Masukan asam kandis/belimbing.
4. Masak kembali sampai kuah tinggal sedikit/mengental.
Monday, 4 July 2011
Filter Rokok diperbuat daripada Darah Babi
Bukan hanya merokok itu membawa maut tetapi penyelidik mengakui tisu darah babi digunakan untuk membuat filter rokok.
Pada pengakuan yang memungkinkan mengakibatkan rasa bingung dan cepat terkejut kepada perokok, seorang penulis Belanda akan mengeluar sebuah buku yang mendakwa darah babi (khinzir) digunakan sebagai bahan membuat filter rokok.
Buku berjudul Pig 05049 yang ditulis oleh Christien Meindertsam menyenaraikan 185 cara anggota-anggota babi boleh digunakan termasuk gula-gula, shampoo, roti, bird dan peluru. Mengikut buku ini, Hemoglobin (darah) babi digunakan untuk menapis racun atau kimia yang berbahaya yang berada pada rokok.
The Indonesian Consumer Protection Foundation (YLKI) mahu pihak berkuasa menyelidiki dakwaan ini. “Kalau dakwaan ini benar National Food and Drug Monitoring Agency (BPOM), the Ministry of Health and the Indonesian Ulema Council’s Food and Drug Analysis Agency (LPPOM) wajib membuat penyelidikan sampel dengan kadar yang segera.,” rayu Tulus Abadi, Pengerusi YLKI, kepada Jakarta Globe.
Mengikut Tulus pengeluar rokok memang mengunakan penapis rokok dan tidak ada yang diproses secara local.
Professor Simon Chapman dari The School of Public Health di University of Sydney berkata dalam Web university tersebut, “many devout Islamic and Jewish smokers and some vegetarians would be horrified to think they were putting a filter in their mouth which contained a pig product.”
Sunday, 3 July 2011
resepi Begedil Ayam/Daging(di Restoran Basha rm1.00sj)
Begedil Ayam/Daging
Bahan-Bahan:
3 biji kentang (saiz sederhana ,buang kulit & hiris anggaran 1/2 in tebal)
secawan gading yg telah dicincang halus/isi ayam
sesudu teh serbuk lada putih/sulah (jika guna ayam)
sesudu teh serbuk lada hitam (jika guna daging )
Garam (secukup rasa)
1 sudu bawang goreng (ditumbuk)
2 ulas bawang merah (digoreng)
1 sudu daun bawang
1 biji telur (dipukul untuk menyalut begedil )
secawan Minyak masak untuk menggoreng menggoreng.
Cara:
1. Kentang digoreng terlebih dahulu sehingga masak. Kemudian tumbuk halus kentang yang telah masak dan letakkan di dalam mangkuk.
2. Rebus daging dengan secawan air dan tumbuk. Masukkan pula daging cincang ke dalam adunan kentang tadi beserta garam dan lada hitam. (jika guna ayam , goreng ayam dahulu dan tumbuk daginnya.guna lada sulah)
3. Gaulkan adunan tadi sehingga rata dan kepalkan bulat dan dileperkan. Biasa nya saiz begedil bergantung kpd kesukaan masing2. saya biasa membuatnya kecil sebesar duit 50sen.
4. Celupkan kepalan tadi ke dalam telur dan goreng sehingga masak.
Tips untuk begedil:
Biasanya aduan tentang begedil lembik dan hancur dalam kuali. Ini kerana adunan tidak melekat. Ada orang masukkan sesudu tepung gandum dalam adunan ttp saya lebih suka goreng kentang, Bila kentang di goreng , minyak akan jadi bahan pelekat untuk elak kentang dari terbarai.
Sebut betul2... begedil bukan pegedil atau berdegil..
resepi rendang ayam kampung
rendang ayam kampung
Bahan-bahan ( Sekeluarga )-belum cuba
1 ekor ayam kampung
1 kilo santan pekat
Cili api (ikut pedas masing2)
Cili kering (ikut pedas masing2)
1 inci kunyit hidup
7 batang serai (diblender halus)
3 batang serai (dititik)
Lengkuas (anggaran 1/2 cawan selepas diblender halus)
1 keping asam keping
Garam dan gula secukupnyer
Daun kunyit (yg kering)
Cara-cara
Bersihkan ayam. Sementara nak menyiapkan bahan-bahan lain, boleh lah mula dengan merebus ayam sebab al-maklum ayam kampung keras, kene rebus lama.
Cili api, cili kering, kunyit hidup, 7 btg serai dan lengkuas diblender halus. Masukkan bahan2 blender ke dalam ayam yang sedang direbus. Rebus anggaran 1 - 1 1/2 jam.
Bila ayam dah lembut, boleh lah masukkan santan pekat, serai yang sudah dititik, garam, gula dan asam keping.
Masak macam masak rendang biasa. Jaga api dan kacau sentiasa supaya x hangit. Bila rendang separuh kering, boleh lah masukkan daun kunyit yang telah disiat-siat.
Masaklah rendang sehingga kering dan naik minyak.
Bahan-bahan ( Sekeluarga )-belum cuba
1 ekor ayam kampung
1 kilo santan pekat
Cili api (ikut pedas masing2)
Cili kering (ikut pedas masing2)
1 inci kunyit hidup
7 batang serai (diblender halus)
3 batang serai (dititik)
Lengkuas (anggaran 1/2 cawan selepas diblender halus)
1 keping asam keping
Garam dan gula secukupnyer
Daun kunyit (yg kering)
Cara-cara
Bersihkan ayam. Sementara nak menyiapkan bahan-bahan lain, boleh lah mula dengan merebus ayam sebab al-maklum ayam kampung keras, kene rebus lama.
Cili api, cili kering, kunyit hidup, 7 btg serai dan lengkuas diblender halus. Masukkan bahan2 blender ke dalam ayam yang sedang direbus. Rebus anggaran 1 - 1 1/2 jam.
Bila ayam dah lembut, boleh lah masukkan santan pekat, serai yang sudah dititik, garam, gula dan asam keping.
Masak macam masak rendang biasa. Jaga api dan kacau sentiasa supaya x hangit. Bila rendang separuh kering, boleh lah masukkan daun kunyit yang telah disiat-siat.
Masaklah rendang sehingga kering dan naik minyak.
resepi Sup ayam tanpa perasa
Bahan-bahannya
Secawan isi daging ayam dihiris nipis
sebiji ubi kentang di belah 6 memanjang
3-4 inci lobak merah di hiris nipis
2 tongkol putik jagung dihiris nipis
2 kelopak kobis bulat (dipotong 1" persegi)
sebiji tomato dibelah 4
2 sudu minyak masak
seulas bawang merah (hiris nipis)
seinci halia (diketuk)
2 batang serai diketuk (ambil 3 inci dari bah bawah)
3 kelopak bunga lawang (1/2 kuntum)
4-5 kuntum bunga cengkih
2 butir buah pelaga
sesudu teh garam
sesudu teh gula
sedudu teh lada putih (ditumbuk)
600ml air panas(atau lebih)
Bahan hiasan:
sehelai daun bawang dan daun sup (di mayang halus)
bawang goreng untuk penyedap/hiasan
chili merah dihiris nipis (jika suka)
Cara membuatnya:
1-Panaskan minyak dan tumis bawang, bunga lawang,buah pelaga,dan cengkih sebentar.
2-Masukkan daging ayam,kentang,putik jagung, halia dan serai, tambah secawan air. gaulkan dan tutup periuk.Biarkan mendidih lebih kurang 5 minit atau sehingga kentang separuh masak.Jgn bubuh air banyak sebab kentang dan ayam lambat empuk.
3- Masukkan air panas ,tomato, kobis dan lobak merah.(guna air panas supaya proses masak cepat tak perlu tunggu lama untuk mendidih lagi.) biar seminit dua. Mauskkan garam, gula dan lada putih. Rasa garam, kalau tak cukup tambah lagi.Tutup periuk dan padam api
4- Untuk hidangan , tuang sup ke dalam mangkuk dan tabur daun sup,daun bawang dan chili merah. Sedap dimakan semasa panas. Selamat mencuba.
resepi roti canai(di Restoran Basha rm1.00 sj)
Bahan-bahan
1kg tepung cap sauh
3 sudu gula
1 sudu garam
2 1/2 cawan air suling (lebih kurang 400ml)
50g majerin
Cara:
1-Panaskan/cair magerin dan sejukkan. Boleh juga sejukkan dengan mencampurkan air dalam majerin yg telah cair.
2-Satukan tepung,majerin garam dan gula dan masukkan air .Jgn habiskan air, mungkin adunan akan terlalu lembik. jadi simpan sikit air untuk ditambah bila perlu semasa menguli.
3-Uli sampai jadi doh dan rehatkan 1/2 jam.
4-Selepas 1/2 jam uli lagi beberapa ketika sekitar 10-15 minit.
5-Bulatkan anggaran sebesar bola pimpong. lumur dengan majerin dan perap selama 1jam atau lebih.
6-Canai dan bakar.
Tip:
i-Garam dan gula boleh dilarutkan dalam air untuk memudahkan sebati dalam tepung.
ii-Jangan guna majerin yg panas kerana tepung akan 1/2 masak dan adunan jd keras.
iii-Guna air suling untuk mendapat doh yg baik dan lembut.
iv- Pastikan tangan bersih masa menguli dan menebar kerana ia menjamin mutu (tak basi).
v-Inilah resipi paling murah dan sedap. InsyaAllah pasti jadi.
resepi Bubur putih bubur merah
Bahan-bahannya mudah.
1-Satu pot beras
2-secawan santan pekat
3-setengah cawan gula merah
4-secubit garam
sehelai daun pandan.
Caranya:
1-Masak beras yg telah dicuci dengan 3 gelas air hingga kembang.
2-Masukkan santan, garam dan daun pandan. Masak beberapa minit lagi hingga bubur agak pekat.Sentiasa kacau supaya tak hangus.
3-Asingkan separuh dari bubur ke dalam periuk lain dan tambahkan gula merah. Kacau atas api sehingga gula sebati.
4-Ketika menghidang, masukkan 2 senduk bubur putih dalam mangkuk dan tuang 2 senduk bubur merah diatasnya. Enak di makan bersama teh kurang manis.
resepi Kerabu jantung pisang
Bahan-bahan:
1) Sebiji jantung pisang.
(apa jenis pisang pun boleh, biasanya yg dibeli di Pasar tani boleh digunakan)
2)Seekor ikan cencaru
(saiz sederhana,disapu garam dan kunyit ,digoreng garing)
3)10-15 biji Chili padi
(digoreng sekadar layu sahaja)
4)sebiji bawang besar
(dihiris nipis nipis)
5)sebiji limau nipis atau limau kasturi
(diperah dan ambil sesudu airnya)
6) 1/2 biji kelapa parut.
(ambil kira2 secawan santan pekat )
7) Garam secukup rasa.
Cara membuatnya:
1-Rebus jantung pisang (jangan di potong) selama kira2 1/2 jam hingga empuk. Belah kpd empat bahagian, dan potong nipis kira2 1 cm.
2-Ambil isi ikan dan tumbuh bersama chili padi yang telah digoreng. Tumbuk hingga betul2 halus.
3.Campur semua bahan , gaul dan masukkan santan.Jumlah santan adalah sekadar membasahkan semua bahagian bahan, tidak perlu biarkan ianya berkuah. Lebih pekat santan lebih bagus.
4- Masukkan garam sekadar sesudu teh dan gaul. Rasa garamnya dan jika sudah puas hati boleh dihidangkan bersama nasi dan lauk pauk yang lain.
resepi Pecal jawa
Bahan-bahan sayur
Bahan-bahan yang boleh dimasukkan dalam resipi pecal jawa ini ada lah seperti berikut tetapi tidak semestinya semua bahan ini ada. Mungkin boleh dipilih beberapa bahan yang disukai sahaja atau bahan yang ada ketika sajian disediakan.
1-Kacang panjang secekak dipotong kira2 1.5 inci dan dicelur.
2-sebiji timun dihiris seperti mancis
3-sebiji sengkuang dihiris seperti mancis
4-secekak kangkung dipotong/siang dan dicelur atau dikukus.
5-semangkuk taugeh dicelur.
6-2 keping tauhu digoreng dan dipotong kecil
7-2 hiris nangka muda direbus hingga empuk dan dipotong2.
8-Secekak daun ubi kayu direbus hingga empuk dan dipotong kira2 seinci.
9-Betik muda dicincang seperti mancis dan dicelur.
Bahan-bahan Kuah
500gram kacang tanah
5-6 biji cili kering yg elok,dibasuh tanpa dipotong.
4-5 biji bawang merah kecil atau 1/2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
seinci belacan.
seinci ubi cekur (pilihan)
1/2 cawan gula
setengah cawan minyak masak.
segenggam asam jawa.
garam secukup rasa.
Air suam.
Cara menyediakan kuah.
1-Goreng kacang tanah hingga perang.angkat dan toskan.Buangkan kulit ari kacang dengan meramas-ramas kacang dan tampi. Kisar kacang tidak terlalu halus.
2- Goreng chili kering, bawang merah dan bawang putih serta belacan. Angkat bila chili kering mula kembung dan garing.
3-Tumbuk chili, bahan yg digoreng dan ubi cekur hingga lumat.
4-Bancuh asam jawa dengan setengah cawan air, ambil jusnya.
5-Masukkan separuh kacang yg telah dikisar ke dalam mangkuk. Masukkan 1/2 bahagian chili dan gaulkan. Masukkan 2 sudu air asam jawa dan tambah air suam sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau tidak terlalu pekat. Masukkan gula dan garam secukup rasa .
[Simpan setengah bahagian bahan lagi untuk dibancuh kemudian. Ini kerana bancuhan kuah cepat pekat dan tak berapa sedap jika dibancuh awal2. Jika dibancuh aral, ketika nak makan hendaklah di tambah air suam sedikit untuk mencairkannya.]
Cara menyaji.
Aturkan bahan2 sayur dalam pinggan kira-kira sejemput setiap bahan. Tuangkan sesenduk kuah diatasnya . Gaul-gaulkan bahan ketika hendak makan.
Selamat mencuba.
resepi Nasi ambang
Nasi ambang adalah makanan tradisi masyarakat jawa. Nasi ambang adalah juadah bekalan yang diberikan kepada tetamu pada majlis kenduri. Nasi ambang berbeza dengan 'berkat'. "Berkat' adalah istilah kepada makanan yang dibawa balik /diberikan oleh tuan rumah kepada tetamu untuk dibawa pulang. Jenis makanan dalam 'berkat' tidak tetap , ianya terpulang kepada tuan rumah. Ada tuan rumah yang membekalkan nasi ambang sebagai berkat.
Keistimewaan nasi ambang ialah bau dan rasanya. Aroma daun pisang, nasi kawah, ikan goreng tepung, tempe, sayur campur, kacang goreng dan mee goreng/celur sangat menyelerakan.Saya suka lauk daging yang digoreng dengan kepala parut, kacang sayur dan soohun. Ada yang membungkus nasi ambang dalam plastik dan kertas surat khabar, tapi rasanya tak ada ummph. kesedapan nasi ambang bergantung kpd tukang masaknya.Budak2 pun suka.
resepi laksam
LAKSAM
Bahan untuk Laksam
2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
5 1/2 cawan air sejuk
1/2 cawan air panas mendidih
Loyang bulat atau tudung periuk - lenser dengan sedikit minyak masak (kalau nak cepat, gunakan 4-6 biji)
Periuk kukus - masak air hingga mendidih
Bahan Kuah laksam
3-4 ekor ikan kembung - dibakar atau rebus, ambil isinya sahaja, tumbuk atau blend (nak lebih pun boleh)
1-2 keping asam gelugur, boleh guna air asam jawa
5-6 biji bawang merah, tumbuk lumat
sehiris dua halia, tumbuk lumat
sedikit lada hitam, jika suka, tumbuk lumat
garam secukup rasa
santan secukup kegunaan (sebiji)
Bahan Ulam-ulamnya:-
Tauge
timun, kacang panjang, daun kesum, bunga kantan - hiris halus
pucuk daun samak, pucuk mata ayam, pucuk gajus..
daun kemangi atau daun selasih
dll ulam yang digemari
Limau nipis utk ambil ainya
sambal belacannya
lada kering, buang biji dan rendam dalam air panas
garam dan belacan
limau sambal
Cara membuat Laksam
Campurkan tepung beras dan tepung gandum. Masukkan air sejuk. Kacau rata-rata. Tuangkan air panas. Kacau rata-rata dan sedia untuk dikukus.
Cara mengukusnya.
Masukkan loyang atau tudung periuk ke dalam periuk kukus.
Pastikan air betul-betul mendidih untuk mengukus.
Tuangkan satu atau satu setengah senduk adunan tepung ke atas tudung periuk.. Jangan sampai melimpah tudung periuk. Kukus sehingga masak. Untuk memastikan laksam dah masak, bila tutup kukus dibuka, adunannya akan kelihatan mengelembung. Itu menandakan dah masak. Jadi, bolehlah diangkat.. Biarkan sejuk sedikit, lepas tu bolehlah digulung. Ulang proses hingga adunan tepung habis.
(kawan saya buat, tuang adunan tepung atas tudung periuk. Biar sekejap sampai beku. Terbalikkan tudung periuk, maknanya adunan akan menhala ke dalam air. Seminit dua angkat tudung tu. Ulang lagi guna tudung lain)
Cara membuat Kuah
Campurkan semua bahan. Masukkan ke dalam periuk dan jerang hingga mendidih. Sambil itu dikacau selalu supaya tak pecah minyak.
Sesuaikan rasa dan angkat. Tapi masih perlu dikacau lagi sehingga suam sedikit untuk mengelakkan isi ikan berasingan dengan santan.
Hidangkan dengan sambal belacan dan ulam-ulaman.
Cara membuat Sambal
tumbuk lada kering dan cili api bersama garam dan belacan
hingga lumat. Perahkan limau dan hidang.
resepi laksa
Kuah Laksa:
Ikan kembung/ikan sardin segar sekati (5 ekor )
Chili kering segengam ( nak lebih pedas tambah lagi)
5-6 ulas bawang merah
Seinci belacan (pilihan, tak bubuh tak apa)
5 keping asam gelugor
dua tiga pelepah daun kesum
setangkai bunga kantan (yang kembang lebih baik)
2-3 sudu gula pasir
sesudu teh garam
air untuk rebus.
Bahan Laksa:
Sepaket laksa segera (laksa kering)
Timun - dihiris nipis memajang macam mancis
Cili merah segar dihiris nipis (1-2 biji)
Bawang besar dihiris nipis-sebiji
telur rebus (jika suka, di belah 4)
Limau nipis
Cara masak kuah:
1- Bersihkan ikan, rebus dengan sedikit air (sekadar menutupi ikan tu). Bila empuk , (kira kira 10 minit), matikan api. Buang tulang2 ikan, ambil isi sahaja. Blend isi ikan dengan air rebusan tadi.
2-Sementara rebus ikan, potong atau guntingkan chili kering dan rendam dengan air panas sebentar (5 minit). Basuh dan toskan. Blend dengan bawang yang telah dihiris dan belacan.
3- Campurkan isi ikan yang telah di blend dengan chili kisa ini dalam periuk. Tambah 4-5 gelas air . Bunga kantan dibelah 4 dan masukkan sekali. Masukkan asam gelugor. Didihkan selama kira kira 30 minit. Bunga kantan ni kira wajib ada, kalau tak tak nama laksa ler...
4- Masukkan daun kesum, garam dan gula. Rasa garamnya. Tak cukup tambah lagi. Biar kira kira 5 minit sebelum dimatikan api.
Cara penyediaan:
1- Laksa direndam kira2 2 jam dengan air sejuk.Kemudian rebus hingga empuk dan toskan.
(Biasa saya masak serentak, sambil buat kuah sambil rebus laksa yang sudah direndam.)
2- Timun, bawang ,chili merah , limau dan telur rebus di ataur ataus pinggan berasingan.
3- Ambil sedikit laksa , bubuh sedikit bahan2 no.2 di atasnya dan tuang kuah laksa. Perah limau.
Minum Susu Kambing-sunnah nabi (di Restoran Basha-rm1.50 secawan)
Minuman susu yang paling digemari oleh Nabi Muhammad SAW ialah susu kambing
Susu Kambing adalah makanan semulajadi berkhasiat yang diperlukan untuk kesihatan badan seharian. Ianya sesuai untuk semua lapisan umur. Susu ini boleh diminum panas atau sejuk malah boleh dibuat dadih, ais krim, keju dan mentega. Pada masa sekarang industri kosmetik mengeluarkan berbagai produk berasaskan susu kambing seperti syampu, krim muka, sabun, pewangi dan juga krim pencukur.
Mengapa kambing menjadi pilihan Allah?
1. Memelihara kambing merupakan sunnah nabi-nabi.
Walaupun ada unta, soalnya mengapa para nabi ditarbiyahkan dengan mengembala kambing?
1. Kambing ni suka belah jemaah (berpecah). Kalau dalam satu kumpulan kambing mesti ada seekor yang lari. Jadi, kesabaran pengembala teruji.
2. Kambing suka makan rumput. Tapi kambing tak suka makan dekat padang ragut yang disediakan untuknya. Kambing lebih suka makan tanaman jiran. Maknanya, memelihara kambing memerlukan pengawasan yang maksimum dari tuannya.
3. ”Saya pi Mekah, saya tengok kambing-kambing ni jilat lumut kat atas batu” Dr. Jamnul Azhar. Kambing ni jilat lumut yang kaya dengan khasiat-khasiat pemakanan. Kita tak boleh jilat lumut sebab tu kita cuma minum susu kambing. Nabi SAW meminum segelas susu panas sebelum tidur.
Tidak terkecuali nabi-nabi itu dari mengembala kambing.
Bela kambing mengajar rasa tawaduk.
Kenapa tidak unta? Ya la unta kan besar nak dibandingkan dengan kambing. Unta dan kambing diibaratkan kereta Ferrari dan kereta Kora. Ditakuti jika memelihara unta akan lahir sifat mazmumah seperti sombong, riak dan bangga diri.
Kata Nabi SAW: ”Bela la kambing kerana padanya ada barakah/keberkatan”.
Nabi SAW disusui oleh ibunya Saidatina Aminah. Kemudiaan diserahkan kepada Halamatus Saadiah sebagai ibu susunya yang kedua. Memang menjadi kebiasaan orang Arab menyerahkan anak-anak mereka kepada ibu-ibu di kampung yang baik akhlaknya.
Susu kambing boleh meningkatkan IQ, EQ
Terdapat 40 antibodi dalam susu ibu bagi seorang ibu. Jika 2 orang ibu, maka anak itu akan mendapat 80 antibodi.
”Adik saya, anak dia disusui oleh 2 ibu. Dia tinggal di Jordan. Dan terbukti anak itu lebih cerdas, cergas dan cerdik .”
Susu kambing hampir-hampir sama kandungannya dengan susu ibu. Jadi susu kambing ni boleh jadi susu alternatif kalau ibu tak dak susu.
Bagi orang yang minum susu kambing, sama macam menyusu dekat 2 ibu. Dia dapat 80 antibodi. IQ tinggi dan EQ stabil.
Susu ibu + ibu susu (susu awal ibu) = anak hebat.
Perbezaan susu kambing dari Barat, Afrika dan tempat-tempat lain. Mana paling baik?
Seelok-eloknya susu kambing tempatan. Kambing ni akan makan sehari 40 pucuk yang berbeza menghasilkan 40 antibodi.
Susu kambing baik dijadikan sebagai supplement dan BUKAN menggantikan susu ibu.
Kadar lemak, protein dan air dalam susu kambing menyamai kadar lemak, protein dan air yang terdapat dalam susu ibu menjadikan susu kambing mudah dicerna dan menghasilkan susu awal ibu (ibu susu).
Semua peringkat anak-anak boleh minum susu kambing. Tak dak masalah. Termasuklah para remaja, dewasa dan golongan ’ranum’.
Susu kambing juga kaya dengan enzim yang diperlukan oleh manusia.
Bagi orang dewasa, susu kambing juga baik sebagai pelawas yang dapat mengelakkan penyakit undigestable food (sembelit).
Susu kambing mempunyai kalori yang tinggi.
Ia juga dapat menguatkan tenaga lelaki dan perempuan.
”Perempuan-perempuan yang meragam tu elok diberi minum susu kambing” Dr. Jamnul Azhar Mulkan.
Susu kambing tidak akan rosak walaupun dibekukan. Khasiatnya takkan hilang berbanding susu-susu lain, susu lembu contohnya.
Sunnah meminum susu kambing pada setiap hari Selasa dan Jumaat.
”Susu kambing yang fresh (lepas perah minum terus) tak bau hanyir dan sangat sedap, lemak.” Ust. Farid Ravi.
”Saya nak bagi petua kalau nak minum susu kambing, masukkan halia sikit, daun palas sikit supaya dia tak bau hanyir” Ust. Farid Ravi.
KEISTIMEWAAN SUSU KAMBING
Kaya dengan protin, enzim dan vitamin A
Mengandungi faktor anti-antritis (inflamasi sendi) dan anti barah
Diperaku oleh pakar-pakar kesihatan bahawa susu ini boleh mengubati demam kuning, penyakit kulit, gastrik, lelah (asma), insomnia dan ulcer
Mudah dihadam kerana zarah lemaknya lebih kecil
Khasiat susu kambing yang disimpan sejuk atau sejuk beku tidak akan berubah kualitinya.
7. KHASIAT SUSU KAMBING
Susu kambing paling berkesan dan lebih berkhasiat jika dibandingkan dengan susu lembu. Sepanjang temubual sewaktu lawatan dijalankan olih pihak Unit Ruminen Kecil pada bulan April hingga Mei 1996,rata rata penternak serta penggemar susu kambing bersepakat mengatakan susu kambing lebih banyak khasiatnya - dalam menyembuh serta mencegah penyakit "dalaman" antara lain:
a. Penyakit demam kuning.
b. Penyakit lemah jantung.
c. penyakit darah tinggi/pening2.
d. Penyakit sendi sendi dan buah pinggang.
e. Penyakit batuk kering.
f. Penyakit yang menyerang jantung,limpa dan hati.
g. Penyakit saraf yang dialami bila usia semakin lanjut.
h. Cukup bermenafaat bagi mereka mereka yang mengalami lemah
tenaga batin.
i. Sesuai diminum siwaktu pagi dan malam saebelum tidur.
Rencana di atas di petik dari blog YB Datok Husam Musa
Nota saya: Saya sendiri mengamalkan minum susu kambing kira2 10-15 ml sehari tetapi tak dapat nak minum yg fresh kerana saya tidak menternak kambing. Jadi susu kambing saya beli dari Pak Ali yg tinggal di Kampung Sri Ku di Kuantan, (tel 017-9406601). Saya beli sebotol (160 ml) dengan harga RM25. Kemudian saya masukkan dalam plastik kecil anggaran 10-15ml satu platik dan simpan dalam freezer. Bila nak minum , masukkan susu kambing (dah jd ketulan ais) dalam mangkuk atau mug dan tuang air panas. Lakukan 2-3 kali (tukar air panas) sehingga susu menjadi cair dan sedia untuk diminum (suam). Sedap rasanya, yg penting niat kita nak ikut sunnah para anbiya, para nabi2.
Sekarang ni orang sibuk sangat menjual dan mengamalkan susu koletrum (susu awal lembu) tetapi ianya bukan sunnah dan kita sebenarnya tak tengok sendiri bagaimana susu awal lembu diproses.Kita hanya percaya tanpa ragu dengan kata2 saitifik dari pengeluar sedangkan kita sebagai umat Islam disuruh selidik apapun maklumat yg sampai kepada kita terutama makanan. Kita wajib elakkan makanan yg haram dan subhat. Susu mamang makanan halal lagi baik, tetapi apa yg dicampur dengan susu sehingga bertambah khasiatnya itu yg perlu kita pastikan kehalalannya. Jika pasti, minumlah. Saya mendapat khabar dari orang yg pernah melawat ladang lembu di New Zealand, ladang yg sama juga menternak lembu pink.
tip utk BBQ
Assalamualaikum wbt,
Ni nak beri sedikit tips tentang cara untok memasak dengan keadah BBQ.
CAra yang terbaik yang saya tahu ia lah dengan mengunakan batu bata merah sebagai tempat BBQ.
Letak, sebesar mana yang di kehendaki , batu bata di atas lantai rapat rapat.Kemudian jadikan longkang dengan meletakkan lagi batu bata di atas nya.Sebaiknya guna dua lapis batu untok ini.
Bakar arang sehingga menjadi bara dan apabila api telah berhenti, tinggal bara sahaja; kipas semua abu keluar dan mula panggang atas bara.
JANGAN Kipas bara semasa memasak. Abu dari bara tidak baik untok kesihatan. Tanpa api naik ke makanan, makanan yang di masak akan menjadi lembut dan gebu.
Kita boleh buat tempat BBQ yang sebesar mana kita mahu dengan cara ini. dan dengan batu bata, masakan akan dapat di masak dengan cepat. Heat is retain.
Kalau nak jadikan tempat BBQ ini sebagai Oven.cuma letakkan penutup yang sesuai dan pastikan apabila buat " longkang" tadi guna bata yang berlobang.
selamat mencuba.
ps. cara ini paling baik untok kambing dan lembu dan kerbau.... nak masak mata kerbau pun boleh.
Ulam pucuk mulberi
Tahukah anda pucuk daun mulberi juga sedap dibuat ulam.
bagi anda yg ada menanam pokok mulberi, bolehlah patah2kan bahagian pucuknya dan celur sekejab ,toskan. Emm sedap dibuat ulam , makan bersama sambal belacan, sambal kuini atau sambal apa sahaja.
Memang berbaloi tanam pokok mulberi. Ianya mudah hidup. Pucuknya cepat tumbuh semula jika kita rajin memetiknya. Petik dengan tangan, makin cepat pucuk baru yg gebu tumbuh. Apa khasiat pucuk mulberi? tentulah ianya menyedapkan tekak dan awet muda kununnya. Lebih2 kalau yg makan tu si manis tujuh belas.. he he.
Tapi khasiat pokok mulberi memang tak dapat dinafikan lagi. Daun yg matang boleh dikeringkan dan diminum seperti teh. Khasiatnya menurunkan kadar gula dan darah tinggi juga dapat dikawal. Buah muberi pula enak dibuat jus... ambil segenggam dan blend dengan segelas air. Tapis,tambah air dan gula mengikut citarasa. Gunakan gula stevia.. memang enak.Tentu anda akan lawas setiap hari.
resepi ikan bakar(rm2.50sj di Restoran Basha)
Assalamu'alaikum,
Mengambil kira masa yg agak suntuk, juadah paling sedap dan paling ringkas ialah ikan bakar dengan air asam.
Bahan utama2.
Ikan kerisi bersaiz besar atau kembung biru
(tak kira berapa ekor)
daun pisang
garam
minyak masak sesudu bagi seekor ikan
Bahan Kuah asam:
asam jawa (3 sudu)
bawang merah besar (sebiji yg besar)
cili padi segenggam
limau kasturi sebiji
gula sesudu besar
garam secukup rasa
air secawan
Cara bakar ikan:
Siang ikan -buang tahinya sahaja dan bersihkan. Tak perlu kelar.
Sapukan garan dan balut dengan daun pisang.
Panaskan kuali leper dan tuang sedudu minyak
letakkan ikan yg telah dibungkur -2 ekor
tutup dengan penutup kuali ( atau penutup pengukus)
bakar selama 30-45 minit -balik2kan dalam tempoh tersebut.
cara buat kuah:
Hiris bawang besar nipis2.
hiris chili padi nipis2
bancuh asam jawa dgn secawan air, buang bijinya.
masukkan bawang dan chili dan perahkan limau kasturi
masukkan gula dan garam secukup rasa.
resepi soto ayam (rm3.50sj di Restoran basha)
A-Bahan utama
1/2 ekor Ayam (dibersih dan dibelah 3-4 bahgian)
1 ketul hati ayam
I ketul hempedu
Nasi impit segera atau ketupat segera.
sesudu gula
garam secukup rasa
B-Bahan untuk dikisar/tumbuk:
1 cm halia
I cm lengkuas
2 ulas bawang putih
4-6 ulas Bawang Merah kecil
½ camca besar ketumbar
½ camca besar lada putih
½ caca teh jintan manis
½ camca teh jintan putih
C-bahan untuk perasa rebusan
3 biji buah pelaga
2 cm kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
1 cawan santan pekat (dari ½ biji kelapa)
6 biji cili padi (dicincang dan dibungkus diikat dalam kain muslin)
D-Bahan untuk hiasan/hidangan
2 sudu Kicap manis
2 sudu Kicap masin
1 camca besar cuka(jika suka)
Taugeh dicelur
1 cawan Bawang goreng
Daun sup/daun bawang - dihiris halus
Sohun di goreng tanpa dibasuh (kering) sehingga putih
Hirisan daging ayam
Pegedil
Kacang tanah digoreng
E-bahan untuk pegedil
2-3 biji kentang besar (300 gram)
setengah cawan daging- direbus dan ditumbuk halus
sesudu lada putih (ditumbuk halus)
4 ulas bawang putih-tumbuk
½ camca teh jintan putih ditumbuk halus
garam secukup rasa (1/2 sudu teh)
sebiji telur dipukul
sesudu tepung ubi
Cara membuat nasi impit atau ketupat segera.
Rebus dua paket ketupat segera cap Nona (atau cap lainnya) selama satu setengah jam atau lebih sehingga nasi dalam paket masak dan padat.Toskan dan sejukkan.[ 2 paket bersaiz sebesar 5x5 inci ] Sediakan ketupat segera ini lebih awal sebelum menyediakan kuahnya.
Cara membuat kuah soto
1. Ayam dipotong 3-4 bahagian.
2. Rebus ayam , hati dan hempedal dengan 1-5-2 liter air. Masukkan bahan B dan C. Didihkan hingga ¾ masak. Masukkan pati santan, cili padi yg telah dibungkus dan masak hingga ayam empuk dan terbit minyak (dari santan tadi).Masukkan garam secukup rasa.
3- Keluarkan cili padi bungkus dan masukkan dalam mangkuk. Hancurkan dengan 1/2 cawan air rebusan. Masukan kicap manis & masin, garam , cuka dan gula. Sesuaikan rasa.
4. Keluarkan ketul ayam dan siat siatkan secara memanjang. (untuk hidangan)
Cara membuat pegedil
1-Kupas ketang dan potong kecil anggaran 2 inci . Cuci dan goreng hingga empuk. Boleh direbus tapi biasanya jika direbus pegedil jadi lembik.
2- lecek atau tumbuk kentang dan campurkan dengan semua bahan E kecuali telur.
3- Bulat2kan sebesar bole pimpong dan lepsrkan. Salutkan dengan telur yg sudah di pukul dan goreng dalam minyak yg agak banyak hingga garing. Angkat, toskan minyak dan masukkan dalam piring.
Cara menghidang.
1)-Potongkan ketupat segera anggaran seinci persegi.Masukkan dalam mangkuk besar.
2)-Masukkan kuah dalam bekas besar/periuk hidangan.
3)-Sediakan bahan2 lain seperti pegedil dan bahan D
4)-Ambil sedikit ketupat , masaukkan dalam mangkuk, taburkan bahan (3 )sedikit2, tuang kuah soto. Sedia untuk dimakan…Jangan lupa bismillah.
Nota:Untuk pegedil, boleh gunakan ayam sebagai ganti daging.Soto sesuai untuk sarapan pagi atau sarapan petang.Hidangan untuk 4 orang shj. nasi impit boleh diganti dgn mee hun yg sudah direbus atau mee kuning yg sudah dicelur.
tip/petua-masak bubur jangan kacau dari mula/tak payah kacau
Petua:Kalau masak bubur, jangan kacau
Baru-baru ni saya menghadiri satu majlis kenduri kesyukuran. Tukang masaknya seorang pakcik yang peramah. Banyak tip-tip masakan yang diberikan oleh pakcik tadi, ternyata pakcik tadi tak lokek ilmu. Pakcik tadi tanya saya pernah tak masak bubur tak kacau. Pelik juga , masak bubur mestilah kacau.
Pakcik tadi kata , kalau masak bubur jangan kacau, untuk mengelakkan berkerak. Tak kiralah nak masak bubur kacang atau bubur nasi, tak perlu kacau. Caranya masuk saja kacang atau beras dalam periuk, letak air secukupnya dan rebus pada api sederhana.
Biarkan jangan dikacau langsung sehinggalah mula mendidih , kemudian baru boleh kacau, letak santan dan sebagainya.
Kalau dari mula masak dikacau bubur tadi, maka mesti kacau sampai mendidih, jika tidak berkerak. Jika tidak, jangan kacau langsung hingga mendidih.
Jadi baru-baru ni saya suruhlah isteri masak bubur nasi, jangan kacau. Alhamdulillah memang jadi. Hanya dikacau apabila sudah mula mendidih.
Kata pakcik tadi rahsianya ialah apabila beras atau kacang tadi dibiar masak tanpa kacau, akan ada lapisan air antara beras dan kacang dengan dasar periuk. Apabila di kacau sahaja maka, lapisan air ini akan hilang dan beras dan kacang akan terkena dasar periuk.
Satu tip yang amat berguna, sambil masak bubur boleh buat kerja lain tanpa perlu berdiri di dapur untuk sentiasa mengacau.
Baru-baru ni saya menghadiri satu majlis kenduri kesyukuran. Tukang masaknya seorang pakcik yang peramah. Banyak tip-tip masakan yang diberikan oleh pakcik tadi, ternyata pakcik tadi tak lokek ilmu. Pakcik tadi tanya saya pernah tak masak bubur tak kacau. Pelik juga , masak bubur mestilah kacau.
Pakcik tadi kata , kalau masak bubur jangan kacau, untuk mengelakkan berkerak. Tak kiralah nak masak bubur kacang atau bubur nasi, tak perlu kacau. Caranya masuk saja kacang atau beras dalam periuk, letak air secukupnya dan rebus pada api sederhana.
Biarkan jangan dikacau langsung sehinggalah mula mendidih , kemudian baru boleh kacau, letak santan dan sebagainya.
Kalau dari mula masak dikacau bubur tadi, maka mesti kacau sampai mendidih, jika tidak berkerak. Jika tidak, jangan kacau langsung hingga mendidih.
Jadi baru-baru ni saya suruhlah isteri masak bubur nasi, jangan kacau. Alhamdulillah memang jadi. Hanya dikacau apabila sudah mula mendidih.
Kata pakcik tadi rahsianya ialah apabila beras atau kacang tadi dibiar masak tanpa kacau, akan ada lapisan air antara beras dan kacang dengan dasar periuk. Apabila di kacau sahaja maka, lapisan air ini akan hilang dan beras dan kacang akan terkena dasar periuk.
Satu tip yang amat berguna, sambil masak bubur boleh buat kerja lain tanpa perlu berdiri di dapur untuk sentiasa mengacau.
Friday, 1 July 2011
Subscribe to:
Posts (Atom)