SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

SELAMAT DATANG DAN MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG( SIANG) MASAKAN MAKANAN LAUT (MALAM) buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah), ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati. (asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net

Saturday, 13 July 2013

KARIPAP PUSING.


Bahan-bahan: 5 sudu besar Minyak masak Bahan A: ( dikisar menjadi pes ) 3 biji Cili merah 5 keping Cili kering ( direndam ) 10 biji Bawang merah 3 biji Buah keras 2 tangkai Serai 100ml Air Bahan B: 400g Ubi kentang ( dikupas kulit & dipotong dadu ) 1 biji Bawang Bombay ( dipotong halus ) 1 tangkai Daun kari 1 sudu besar Perencah Pati Ayam 1 sudu teh Gula 150 ml Air Bahan C: 300g Tepung gandum 1 sudu besar Gula ½ sudu teh Garam 60g Marjerin Bahan D: 200g Tepung gandum 100g Lemak sayuran (Shortening) Cara Menyediakan: (1) Panaskan 5 sudu besar minyak, tumis bahan (A) hingga naik bau, kemudian tambah masuk bahan (B). (2) Kacau sekata sehingga kentang masak. Ketepikan, biar menyejuk. (3) Campur-adukkan bahan (C) untuk membentuk adunan. Sementara itu, uli bahan (D) sehingga menjadi adunan. (4) Balutkan bahan (D) dalam bahan (C). (5) Gelekkan adunan untuk membentuk segiempat panjang, gulungkan kemas-kemas. (6) Pusing adunan sampai 90 darjah, gelek dengan roller hingga menjadi segiempat panjang dan gulungkan sekali lagi. (7) Gulungkan kemas-kemas, potong menjadi ketulan dan gelek hingga bulat, seterusnya masukkan isian kentang di dalam lalu lipatkan bahagian tepi.Goreng-celup hingga kuning keemasan. (8) Hidang panas

No comments:

Post a Comment