SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

SELAMAT DATANG DAN MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG( SIANG) MASAKAN MAKANAN LAUT (MALAM) buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah), ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati. (asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net

Saturday, 13 July 2013

LALA MASAK JAGUNG


Bahan-bahan: 1 kg Lala ( dibersihkan ) 1 cawan Biji jagung manis 1-2 sudu besar Udang kering ( dipotong dadu ) 2 sudu besar Minyak masak 1 sudu besar Bawang putih ( dipotong halus ) 1 sudu besar Bawang merah ( dipotong halus ) 3 biji Cili padi ( dibuang biji dan dihiris ) 1 sudu teh Perencah Pati Ikan Bilis ½ sudu teh Serbuk Lada Hitam 1 sudu besar Tepung jagung ( digaul dengan 2 sudu besar air ) 2 tangkai Pasli Cara Menyediakan: (1) Panaskan minyak dalam kuali pada suhu sederhana. (2) Masukkan bawang putih, bawang merah, cili padi dan udang kering. Kacau-goreng hingga naik bau. (3) Tambahkan biji jagung dan masak hingga lembut. (4) Masukkan lala, Perencah Pati Ikan Bilis dan serbuk Lada Hitam. Masak lala bersama dengan bahan-bahan lain selama 8-10 minit atau hingga lala mula membuka. (5) Masukkan tepung jagung dan kacau sekata. (6) Hidang dalam pinggan dan hias dengan pasli

No comments:

Post a Comment