Pages

Saturday, 13 July 2013

SALMON SAYURAN.


Bahan-bahan: 2 Kepingan Isi salmon 5 sudu teh Serbuk Lada Hitam 1 sudu besar Minyak masak Bahan (Sayuran): 2 sudu besar Minyak masak 40g Bawang besar 15g Bawang putih ½ sudu teh Herba campur 1 sudu besar Pes tomato 50g Terung ( dipotong dadu ) 50g Lada Benggala Merah 50g Lada Benggala Hijau ½ sudu teh Perencah Pati Ikan Bilis Bahan Sos: 1 sudu besar Minyak masak 15g Bawang putih ( cincang ) 30g Bawang besar ( cincang ) ¼ sudu teh Perencah Pati Ikan Bilis 100 ml Fresh Cream 3 sudu teh Serbuk Lada Hitam Cara Menyediakan: (1) Perap ikan salmon dengan serbuk Lada Hitam selama 15 minit. (2) Untuk menyediakan sayuran, panaskan 2 sudu besar minyak, tumis bawang besar, bawang putih serta herba campur hingga wangi. (3) Seterusnya masukkan pes tomato dan kesemua bahan sayuran yang lain.Kacau dengan sekata. Ketepikan. (4) Panaskan satu sudu besar minyak pada periuk bertangkai tidak melekat lalu goreng kedua-dua belah ikan hingga masak. Ketepikan (5) Untuk sos Panaskan 1 sudu besar minyak, tumis bawang besar & bawang putih hingga wangi, masukkan fresh cream serta serbuk Lada Hitam. (7) Tuang sos pada ikan salmon. Hidang bersama sayuran campur.

No comments:

Post a Comment