Bahan-bahan:
2 Kepingan Isi salmon
5 sudu teh Serbuk Lada Hitam
1 sudu besar Minyak masak
Bahan (Sayuran):
2 sudu besar Minyak masak
40g Bawang besar
15g Bawang putih
½ sudu teh Herba campur
1 sudu besar Pes tomato
50g Terung ( dipotong dadu )
50g Lada Benggala Merah
50g Lada Benggala Hijau
½ sudu teh Perencah Pati Ikan Bilis
Bahan Sos:
1 sudu besar Minyak masak
15g Bawang putih ( cincang )
30g Bawang besar ( cincang )
¼ sudu teh Perencah Pati Ikan Bilis
100 ml Fresh Cream
3 sudu teh Serbuk Lada Hitam
Cara Menyediakan:
(1) Perap ikan salmon dengan serbuk Lada Hitam selama 15 minit.
(2) Untuk menyediakan sayuran, panaskan 2 sudu besar minyak, tumis bawang besar, bawang putih serta herba campur hingga wangi.
(3) Seterusnya masukkan pes tomato dan kesemua bahan sayuran yang lain.Kacau dengan sekata. Ketepikan.
(4) Panaskan satu sudu besar minyak pada periuk bertangkai tidak melekat lalu goreng kedua-dua belah ikan hingga masak. Ketepikan
(5) Untuk sos Panaskan 1 sudu besar minyak, tumis bawang besar & bawang putih hingga wangi, masukkan fresh cream serta serbuk Lada Hitam.
(7) Tuang sos pada ikan salmon. Hidang bersama sayuran campur.
No comments:
Post a Comment