Pages

Saturday, 13 July 2013

SUP MASAM


Bahan-bahan: 2 biji Telur ( dipukul ) Bahan A: 2 ketul Rebung ( dipotong & dicelur ) 1 ketul Taufu ( dipotong memanjang ) 15g Fungus hitam ( direndam & diracik ) 3 kuntum Cendawan kering ( direndam semalaman & dipotong ) 150g Filet ayam ( dipotong jalur nipis, diperap dengan kicap cair ) 100g Isi ketam 10 biji Cendawan butang 2.5 liters Air Bahan Perencah B: 2-3 sudu besar Perencah Pati Ayam 1 sudu teh Kicap cair Secukup Garam 1-2 sudu teh Serbuk Lada Hitam 3-4 sudu besar Cuka hitam Untuk pemekat: 1-2 sudu besar Tepung ubi kayu 2 sudu besar Air Hiasan: 3 tangkai Daun ketumbar Cara Menyediakan: (1) Masak air dalam periuk. Setelah didih, tambah masuk Bahan-bahan (A). Didihkan selama 15-20 minit. Bubuh bahan Perencah (B). (2) Pekatkan sup ikut kesukaan anda. Padam api. Masukkan telur. Jangan kacau, pasang penutup seketika dan biar telur menjadi peja

No comments:

Post a Comment