Bahan-bahan:
2 biji Telur ( dipukul )
Bahan A:
2 ketul Rebung ( dipotong & dicelur )
1 ketul Taufu ( dipotong memanjang )
15g Fungus hitam ( direndam & diracik )
3 kuntum Cendawan kering ( direndam semalaman & dipotong )
150g Filet ayam ( dipotong jalur nipis, diperap dengan kicap cair )
100g Isi ketam
10 biji Cendawan butang
2.5 liters Air
Bahan Perencah B:
2-3 sudu besar Perencah Pati Ayam
1 sudu teh Kicap cair
Secukup Garam
1-2 sudu teh Serbuk Lada Hitam
3-4 sudu besar Cuka hitam
Untuk pemekat:
1-2 sudu besar Tepung ubi kayu
2 sudu besar Air
Hiasan:
3 tangkai Daun ketumbar
Cara Menyediakan:
(1) Masak air dalam periuk. Setelah didih, tambah masuk Bahan-bahan (A). Didihkan selama 15-20 minit. Bubuh bahan Perencah (B).
(2) Pekatkan sup ikut kesukaan anda. Padam api. Masukkan telur. Jangan kacau, pasang penutup seketika dan biar telur menjadi peja
No comments:
Post a Comment