SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

SELAMAT DATANG DAN MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG( SIANG) MASAKAN MAKANAN LAUT (MALAM) buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah), ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati. (asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net

Saturday, 30 July 2011

Memilih dan Mengolah Ikan Segar

-IKAN-

Tips memilih ikan yang masih segar:

Ø Jika kita tekan, ikan masih terasa keras dan bagian yang kita tekan kembali pada semula

Ø Mata ikan tampak jernih dan terang, insang berwarna merah terang dan kulit tidak berlendir

Ø Aroma ikan masih terasa segar, tidak menusuk hidung

Beberapa tips agar tidak lengket saat menggoreng ikan:

Ø Jangan masukkan ikan sebelum minyak betul-betul panas.

Ø Gunakan daun pisang, caranya: olesi daun pisang dengan minyak, llu letakkan ikan diatasnya, masukkan ikan dan daun pisangnya kedalam minyak panas, goreng sampai matang.

Ø Masukkan sedikit garam dalam wajan, tuangi minyak, aduk sampai garam merata. Panaskan minyak, masukkan ikan dan masak sampai matang.

Ø Untuk ikan peda yang mudah hancur, bisa dibungkus dengan daun pisang atau kertas aluminium saat menggoreng

Tips membuat ikan bakar:

Ø Olesi ikan bakar selagi panas dengan margarin atau mentega, maka ikan akan terasa lebih nikmat

Ø Agar ikan terasa lebih harum, jika menggunakan grill plate atau wajan khusus untuk membakar, olesi dahulu wajan dengan minyak goreng/ margarin/ mentega lalu taburi irisan bawang merah, seledri dan daun bawang.

No comments:

Post a Comment