SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA
buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah),
ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati.
(asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net
LCD Text Generator at TextSpace.net
Monday, 8 August 2011
resepi GULAI PEDAS UDANG BELIMBING BULUH...
BAHAN-BAHANNYA :-)
20 ekor udang saiz besar, dibersihkan. contoh di sini..
25 biji belimbing buluh, cuci dan belah 2 tapi tak putus setiap satu
2 batang serai, dititik
3 helai daun kunyit
1 keping asam gelugor (optional)
200 ml pati santan
800 ml santan cair
Garam dan gula secukup rasa
6 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci belacan*
1/2 inci kunyit hidup*
2 inci isi cekur*
1/4 cawan cili padi hijau kampung*(*dikisar halus)
CARA MEMBUATNYA :-)
Satukan udang, bahan kisar halus dan serai dalam periuk, kacau rata dan masak hingga udang bertukar warna kemerahan. Tuang santan cair, kacau dan biar mendidih.
Tambah santan pekat, masuk belimbing, dan perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Tambah daun kunyit dan biar mendidih perlahan, kacau sekali sekala.
Rasa dan jika kurang masam, masukkan asam gelugor. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment