SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA
buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah),
ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati.
(asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net
LCD Text Generator at TextSpace.net
Wednesday, 10 August 2011
resepi Pajeri Terung-menu tetap restoran basha
Bahan-bahan
3 biji terung size sederhana 2 ulas bawang merah 1 ulas bawang putih 4 biji cili kering 2 sudu makan kerisik 1 sudu makan serbuk kari 1/2 cawan santan sedikit air minyak untuk menumis
Cara-cara
-Bersihkan terung dan potong memanjang
-Panaskan minyak dan goreng terung. Bila terung dah nampak kuning-kuning bolehlah diangkat. -Gunakan kitchen towel, toskan minyak terung.
-Blender bawang merah, bawang putih dan cili kering dgn sedikit air.
-Panaskan kuali, letak 2 sudu besar minyak masak. Bila minyak dah panas, masukkan bahan blender tadi. Goreng sampai terbit bau.
-Campur serbuk kari yang dibancuh dgn sedikit air panas. Biar sekejap sampai nampak garing.
-Campur santan dan air. Biarkan mendidih.
-Campurkan kerisik dan kacau. Biar kuah pekat.
-Letak garam dan gula secukup rasa.
-Tutup api. Terung yang sudah ditos minyak tadi dicampur dalam kuah dan kacau-kacau sedikit. Siap untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment