Bahan bahannya:
1. Sebijik kepala ikan jenahak(kalau nak boh kepala ikan lain pun tak pa)
2. 4 paket rempah kari ikan( guna rempah Baba's,)
3. 2 labu bawang besar.(dikisar)
4. 4 ulas bawang putih.(dikisar)
5. 2 cawan santan(jangan pekat sangat)
6. 1 cawan air asam jawa(kalau tak masam boleh tambah lagi asamnya)
7. 3 cawan air.
8. 10 bijik bendi.
9. 3 bijik buah tomato(di belah 4)
10. 10 bijik cili api.
11. 1 tangkai daun bawang.
12. 1 tangkai daun sup.
13. Garam dan gula secukup rasa.
14. 1/2 cawan santan pekat.
Bahan untuk menumis:
1. 6 bijik bawang merah.
2. 5 ulas bawang putih.
3. 3 tangkai daun kari.
4. 1 sudu kecil halba campur.
Cara caranya:
Belah dua kepala ikan(kalau nak buat sebijik macam tu terus pun tak pa,ikut suka kita lah)dan bersihkan dengan air asam jawa,garam dan air beras. Panas kan minyak didalam periuk,tumiska halba campur dahulu,jangan lama sangat,pasai dia cepat garing. lepas tu masukkan bawang merah,kacau seketika,kemudian masukkan daun kari dan bawang putih,kacau perlahan lahan sampai dia garing. Setelah bahan tumis tadi garing,kita masukkan rempah,rempah ni Kak Ros tak bancuh dengan air,tuang terus saja kedalam periuk,goreng dia sat lepas tu,masukkan bawang besar dan bawang putih yang dah dikisar tadi,air asam jawa dan santan pekat...biarkan...dan masak sampai dia pecah minyak.Api jangan kuat sangat nanti rempah akan masak tekejut,jadi rempah tak akan masak betoi.Apabila rempah tadi dah pecah minyak,kita masukkan lah santan dan air,biar dia mendidih sat...setelah kuah mendidih,masukkan kepala ikan, bendi,buah tomato,cili api garam dan gula secukup rasa(agak2 la garam dan gula tu ya.....)biarkan seketika...dah agak masak,akhir sekali masukkan daun bawang dan daun sup..
No comments:
Post a Comment