- 1 ekor ikan siap (dibersihkan n dipotong2)
- 1 batang serai - diketuk
- 1/2 inci halia - dikisar
- 3 biji bawang merah - dikisar
- 2 biji bawang besar - dikisar
- 3 ulas bawang putih (ucu x bubuh pun)
- 3 biji cili padi - dikisar
- Daun kesum
- Asam keping
- 1 1/2 inci kunyit hidup (kalau rajin carilah pengukur kira metrik kt kunyit tu....)
- 3 sudu besar Tempoyak (atau ikut tekak masing2..)
- Garam
- Air
- Tong gas yang berisi gas (yg ni wajib sesangat ada....hehe..)
Cara-cara ;
- Ikan mesti dibasuh bersih2 (kalau masih lagi bersisik mcm mana nak makan kan...)
- Hidupkan api dan jerang air bersama bahan2 yang telah dikisar tadi + asam keping+garam+daun kesum
- Tunggu sehingga mendidih (dlm bahasa pasar mengelegak...),baru ikan
- Masukan juga tempoyak
- Masak ikan ni tak perlu lama sebab daging nye cepat masak...dah boleh dihidang.
No comments:
Post a Comment