SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

SELAMAT DATANG DAN MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG( SIANG) MASAKAN MAKANAN LAUT (MALAM) buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah), ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati. (asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net

Wednesday, 5 September 2012

Resepi Satar Ikan

Bahan-bahan ( 5 orang makan )
400 g isi ikan Tenggiri atau lain (dibuang kulit & tulang) atau ikan selayang [ambil isi saja]
100 ml air asam jawa (dari 1 cm asam jawa)
8 biji buah keras
2 cm halia, di cincang halus
3 biji bawang merah, dihiris
1 ulas bawang putih, di cincang
150 g kelapa muda putih (diparut)
garam secukup rasa
1/2 camca gula
1 cm belacan
2-3 biji lada merah atau cili kering, di cincang
1-2 cm serbuk lada
1 helai daun salam, di mayang
1 helai daun kunyit, di mayang
Daun pisang, dipotong empat segi 20 cm, dilayur untuk dibentuk kun dan masukkan adunan ikan
Batang buluh halus sepanjang 30 cm (5-6) atau lidi

Cara-cara
-Rebus isi ikan hingga masak, angkat dan hancurkan.
-Ikan dan kelapa ditumbuk.
-Bawang, cili kering dan halia dikisar.
-Gaul kesemua bahan hingga sebati.
-Ikan dan kelapa ditumbuk.
-Bentukan daun pisang seperti kon, isikan dengan 2-3 camca campuran ikan ke dalam kelonsong kun tadi.
-Bungkus kemas dan cucuk dari bahagian bawah dengan buluh.
-Untuk setiap batang buluh, cucuk 4-5 bungkus satar.
- Bakar di atas bara api hingga keemasan (seperti pulut udang). Masa membakarnya, api jangan terlalu kuat dikhuatiri daunnya hangus dan menjadikan satar tidak enak.
 -Angkat dan buangkan daun pisang dan hidangkan

No comments:

Post a Comment