SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA
buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah),
ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati.
(asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net
LCD Text Generator at TextSpace.net
Tuesday, 13 September 2011
Kari Ketam Berserai
Bahan-bahan:
Ketam 4 ekor dibelah dua (saiz besar)
Rempah kari ketam 1 bungkus
kunyit (sedikit) (dikisar)
Bawang putih 2 ulas (dikisar)
Bawang besar sebiji (dikisar)
Serai sebatang (dititik)
Santan RM1
Bahan-bahan yang dikisar mestilah digaul bersama rempah kari ketam.
Caranya:
Panaskan periuk. Masukkan minyak untuk menumis. Tumis bahan-bahan kisar yang sudah digaul dan serai yang sudah dititik hingga naik bau dan garing. Kemudian masukkan sedikit air. Kacau. Masukkan ketam. Masukkan santan. kacau. Jika perlu masukkan air lagi. Kuahnya mestilah separas ketam sahaja. Akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa. Tunggu hingga kuah mendidih. Kacau. Hidangan sudah sedia untuk dimakan.
Masakan ini sesuai untuk dimakan dengan nasi putih bersama ulam dan sambal belacan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment