SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

SELAMAT DATANG DAN MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG( SIANG) MASAKAN MAKANAN LAUT (MALAM) buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah), ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati. (asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net

Tuesday, 13 September 2011

Resipi Somtam (Kerabu Betik)


Bahan-bahan
1 biji betik mengkal - sagat panjang
2 biji mangga muda - sagat panjang
4-5 kacang panjang - potong2
Kangkung@daun ketumbar
1-2 sb udang kering - goreng tanpa minyak
5 sb kacang tanah goreng tanpa minyak - tumbuk kasar
2 biji bawang besar - hiris
5 atau lebih cili merah dan cili padi
2 sb gula
3 sb sos ikan
5 biji limau kasturi - perah ambil jus

Cara-cara
Tumbuk udang kering dan juga cili. Kemudian masukkan gula, sos ikan dan perahan limau. Kacau sebati. Keluarkan.
Tumbuk pula kacang. Tumbuk kasar.
Gesek2kan kacang panjang dengan anak lesung agar pecah sedikit.
Dalam mangkuk besar, gaulkan semua bahan dengan sebati. Jika tak cukup masin, masukkan lagi sos ikan. Tak perlu masukkan garam sbb sos ikan dan masin. Seimbangkan rasa masam, pedas dan manis sedikit.
Masukkan kangkung@daun ketumbar. Kangkung tk perlu celur. makan mentah. Gaul. (hana tambah tomato ceri, kubis sagat dan timun hiris sbb tak cukup bahan)
Hidangkan di atas pinggan dan taburkan lagi dengan kacang tumbuk dan juga udang kering jika suka.

atau cara kedua:

Bahan-bahan :
2 biji betik muda (dipotong halus-halus)
50 gram kacang panjang (dipotong sepanjang 3cm)
2 biji tomato (dipotong halus-halus)
2 ulas bawang putih (dipotong halus)
50 gram kacang tanah (digoreng tanpa minyak)
2 sudu besar jus limau
2 sudu besar cili padi
2 sudu besar kicap Thai (Thipharos)
Cara membuat:
Campurkan kesemua bahan di atas ke dalam mangkuk
Gaulkan sebati
Hidangkan bersama ulam-ulaman.
Boleh dimakan dengan nasi atau dimakan begitu saja.
Selamat mencuba! :-)

No comments:

Post a Comment