AYAM BERSOS KACANG.
Bahan-bahan:
2 sudu besar Minyak masak
2 batang Serai ( dititik )
1kg Kepingan Ayam ( digoreng dahulu separuh masak )
1 cawan Air
100g Cili Boh
100g Kacang Goreng ( dikisar halus )
½ - 1 sudu teh Garam
Bahan A:
4 batang Serai
4 sm Lengkuas
4 sm Halia
1 biji Bawang besar
4 sm Belacan
Bahan B:
½ cawan Santan pekat
3 sudu besar Air Asam Jawa
1 sudu besar Gula
1 sudu teh Perencah Pati Ayam
Cara membuatnya:
(1) Kisar bahan (A) hingga lumat.
(2) Kemudian panaskan minyak, tumis serai & bahan (A) serta cili boh hingga wangi.
(3) Masukkan kepingan ayam dan biarkan sebentar.
(4) Kemudian masukkan bahan (B).
(5) Masak hingga mendidih, masukkan kacang kisar & Garam.
(6) Kecilkan api dan biarkan reneh, kacau selalu hingga hampir pekat.
(7) Hidangkan panas bersama nasi atau roti.
—
No comments:
Post a Comment