Bahan-bahan:(5 orang)
Bahan A:
- 1 biji cili merah
- 5 biji cili padi
- 1sm belacan siap dibakar
- 2 biji bawang merah
- 2 biji bawang putih
- 5 biji lada hitam
*tumbuk semua bahan A hingga lumat
Bahan B:
- 1/2 biji jantung pisang awak (saiz besar, kalau kecil guna 1 biji)|buang kulit luarnya hingga tinggal bahagian dalam bewarna cerah
- 1 biji tomato | dihiris nipis (saya buang empulurnya)
- 1/2 labu bawang besar | dihiris nipis
- 1 ekor ikan senangin/kembung/sardin | gaul garam & kunyit, goreng separa garing
(resepi asal ikan kembung direbus) | ambil isinya sahaja dan
carikkan dengan tangan
- 2 sudu besar santan pekat/ pati santan
- 1 biji limau nipis | diperah jusnya
- Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1.Didihkan air dalam periuk.Jantung pisang
dibelah dua dan dicuci dengan air.Rebus jantung pisang selama 15
minit.Angkat dan toskan.Hiris nipis dan masukkan ke dalam
mangkuk.Masukkan bahan A yang telah ditumbuk diikuti bahan B.Gaul rata,
rasa masin dan manisnya.Jika cukup bolehlah dihidangkan.Simpan dalam
bekas bertutup di dalam peti ais jika ada baki yang belum dihidang lagi.
No comments:
Post a Comment