BAHAN-BAHANNYA :-)
2 ekor ikan tongkol saiz sederhana
3/4 cawan jus asam jawa
2 1/2 senduk nasi cili kisar
1 biji bawang besar belah 6 dan leraikan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit serbuk perasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
2 ekor ikan tongkol saiz sederhana
3/4 cawan jus asam jawa
2 1/2 senduk nasi cili kisar
1 biji bawang besar belah 6 dan leraikan
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit serbuk perasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga cili garing, guna api sederhana dan kacau selalu.
- Masukkan jus asam jawa, gula secukup rasa dan sedikit garam, gaul rata dan biar mendidih. Tambah ikan tadi dan gaul rata. Kecilkan api dan masak hingga sambak pekat.
- Masukkan bawang besar. Masak hingga bawang lembut, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidang bersama nasi
No comments:
Post a Comment