SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

SELAMAT DATANG DAN MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG( SIANG) MASAKAN MAKANAN LAUT (MALAM) buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah), ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati. (asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net

Saturday 26 November 2011

perubatan tradisional

1.Bahan asas dalam perubatan itu agak mudah diperoleh di sekitar rumah seperti daun durian Belanda. Ia mampu mengurangkan kandungan gula dalam badan yang naik mendadak. Rebus dua helai daun durian Belanda dan minum airnya.
2.Belimbing buluh yang dimakan mentah mampu mengurangkan risiko kencing manis. Bagi mengubati penyakit barah, mereka menggunakan air bunga keladi atau disebut keladi tikus yang ditumbuk daun, batang dan akarnya hingga lumat. Campuran bahan itu ditapis dengan kain putih untuk memperoleh airnya.
3.Bagi mengubati penyakit darah tinggi bunga betik jantan yang dicampur dengan daun serai dan janggut jagung. Rebusan air ketiga-tiga bahan dikatakan mampu mengubati penyakit berkenaan.
4.Pucuk Paku bukan setakat dijadikan makanan, sebaliknya turut di manfaatkan untuk menyembuhkan penyakit kurap dan kayap.
Dengan menumbuknya halus, pucuk paku ditampal pada kulit yang ada kurap dan kayap. Begitu juga dengan rumput kumpau yang digunakan untuk mengubati mereka yang terminum racun.
5.Bagi rawatan angin ahmar daun tapak beruang dibakar sehingga menjadi abu sebelum dicampur minyak kelapa.
“Minyak itu disapu pada seluruh badan dan kemudian diurut. Selepas 12 hari mengamalkannya, angin ahmar akan mula pulih.
6.Bagi mengubati semai iaitu penyakit gatal hingga ke tulang akibat terkena racun yang dipasang insan yang dikuasai hasad dengki, etnik Kedayan menggunakan daun ribu- ribu atau daun tutup bumi yang ditumbuk halus sebelum dicampur pa ti santan dan kapur sirih. Campuran itu disapu pada kulit.
“7.Untuk menyuburkan rambut, kami menggunakan daun pucuk manis. Ia ditumbuk halus dan dicampur dengan pati santan. Sebelum tidur, sapu di kepala.

No comments:

Post a Comment