BAHAN-BAHAN :
10 biji kuning telur
2 biji putih telur
1 sudu besar emulsifier
100 gm gula pasir
75 gm tepung gandum
25 gm tepung jagung
1/4 sudu kecil serbuk penaik
100 gm marjerin (cair)
1/2 sudu kecil pes coklat
CARA MENYEDIAKAN :
1. Pukul telur bersama gula pasir dan emulsifier gebu dan putih.
2. Masukkan campuran tepung gandum, tepung jagung dan serbuk penaik yang telah diayak.
3. Kemudian tuang marjerin cair, dan kacau rata.
4. Ketepikan lebih kurang tiga sudu besar adunan dan campurkan dengan pes coklat. Masukkan dalam piping beg.
5. Tuang adunan selebihnya ke dalam loyang ukuran 32 x 32 x 3 cm yang telah disapukan mentega dan dialasi kertas surih.
6. Ambil adunan coklat, pancitkan di atas adunan tadi.
7. Bakar pada suhu 190o Celsius selama 15 minit.
8. Jika bahagian atas kek belum masak, gunakan api atas saja.
9. Setelah kek sejuk, sapukan jem blueberi dan gulung. Balut dengan plastik dan sejukkan sebelum dipotong.
No comments:
Post a Comment