Bahan-bahan:(5 orang)
Bahan A:
- 1 biji cili merah
 - 5 biji cili padi
 - 1sm belacan siap dibakar
 - 2 biji bawang merah
 - 2 biji bawang putih
 - 5 biji lada hitam
 
*tumbuk semua bahan A hingga lumat
Bahan B:
- 1/2 biji jantung pisang awak (saiz besar, kalau kecil guna 1 biji)|buang kulit luarnya hingga tinggal bahagian dalam bewarna cerah
 - 1 biji tomato | dihiris nipis (saya buang empulurnya)
 - 1/2 labu bawang besar | dihiris nipis
 - 1 ekor ikan senangin/kembung/sardin | gaul garam & kunyit, goreng separa garing
 
      (resepi asal ikan kembung direbus) | ambil isinya sahaja dan
                                                                carikkan dengan tangan
- 2 sudu besar santan pekat/ pati santan
 - 1 biji limau nipis | diperah jusnya
 - Garam dan gula secukup rasa
 
Cara membuatnya:
1.Didihkan air dalam periuk.Jantung pisang 
dibelah dua dan dicuci  dengan air.Rebus jantung pisang selama 15 
minit.Angkat dan toskan.Hiris nipis dan masukkan ke dalam 
mangkuk.Masukkan bahan A yang telah ditumbuk diikuti bahan B.Gaul rata, 
rasa masin dan manisnya.Jika cukup bolehlah dihidangkan.Simpan dalam 
bekas bertutup di dalam peti ais jika ada baki yang belum dihidang lagi.



No comments:
Post a Comment