SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

SELAMAT DATANG DAN MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG( SIANG) MASAKAN MAKANAN LAUT (MALAM) buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah), ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati. (asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net

Tuesday 21 May 2013

mandhi daging

  1. Mandhi Daging:- 500g daging/kambing-potong besar/ikut suka dan di cuci bersih 1/2cmt ketumbar biji 1/2cmt jintan manis 1/2cmt lada hitam biji 1/2cmt all spices 1 biji bawang besar-belah 4 1-2 helai daun bay 1inci halia Garam air untuk merebus Cara penyediaan:- 1. Rebuskan daging dengan kesemua bahan di atas hingga empuk dan lembut, bergantung pad pada daging anda tu. kalau nak cepat masukkan ke dalam presure cooker jer.. Mandhi ayam 1 ekor ayam ~ dipotong 2 atau 4 dan di cuci bersih 1/2cmt ketumbar biji 1/2cmt jintan manis 1/2cmt lada hitam 1/2cmt serbuk kunyit 1-2 helai daun bay 1cmt all spices 1biji bawang besar ~ belah 4 Garam **pewarna kuning + 1 camb minyak zaitun/ masak Rebus ayam bengan semua bahan di atas kecuali pewarna hingga empuk.Keluarkan dari periuk, toskan airnya dan sapukan dengan pewarna** yang dicampurkan sedikit minyak pada keseluruhan ayam dan ketepikan.Air rebusan ayam tu simpan untuk maask nasi. Nasi Mandhi Bahan-bahanya:- 4 cawan beras basmathi ~ rendam 30 minit dan toskan 3 camca besar minyak sapi (saya guna 2cmb ghee + 2cmb canola oil) 10-12 cawan air/ stok ayam/daging 1/3cwn kismis (tak letak pun tak pe) Rempah tumis:-1 batang kayu manis 1 kuntum bunga lawang 3 biji buah pelaga 4 kuntum bunga cengkih Sedikit pewarna kuning- tak der pon tak per Garam secukup rasa. Cara penyediaan nasi: 1. Didihkan stok ayam/daging bersama ghee/ minyak, kismis dan rempah tumis hingga betul- betul memgelegak, dengan api yang besar masukkan beras tutup periuk dengan penutup periuk, biarkan hingga mendidih. 2. Bila mendidih, garam secukup rasa, kacau sedikit dan biarkan nasi masak 3/4 masak, dan toskan airnya sedikit, jangan kering kontang pkl pulak just tinggalkan sikit bagi lembab masa nak wapkan nanti supaya tak kering/ hangus. Dalam periuk lan lain yang besar masukkan nasi tadi dan susunkan ayam/ daging dalam periuk, buat lubang ditengah-tengah nasi dan letakkan cawan kopi/lompang, letakkan seketul kecil arang yang telah dibakar hingga berbara, tuangkan sedikit minyak masak/zaitun pada arang tu..masa ni asap akan keluar berkepul-kepul... 3.Dengan api yang paling kecil, tutup periuk dengan aluminium foil cepat- cepat dan kemas supaya asap tak terkeluar dan cover dengan tudung periuk, kalu ada lesung batu letak atas tudung periuk tu kasi berast supaya asap tak kelua, tanak seperti biasa dan biarkan supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi lebih kurang 5-10 minit dan offkan api. 4. Buka tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang, titiskan 2-3 titik pewarna kuning dan biarkan selama 5-10 minit baru gembur nasi dengan garfu Kalu tak letak kaler pada nasi pon tak per... 5. Hidangkan dengan salasa tomato (blend 2-3biji fresh tomato + 1-2 biji cili hijau+1 biji bawang besar. Masukkan jus lemon dan garam secukup rasa. Jangan masak, terus hidangkan je..enak kalau sejuk, saya buat awal & simpan dalam peti sejuk sebelum nk hidang), jarjir/salad/lemon/carrot/kubis dan bawang besar. Siap!

No comments:

Post a Comment