Bahan-bahan:
500g Ikan kembong ( diambil isi )
50 ml Santan pekat
4 helai Daun limau purut ( dihiris halus )
20 helai Daun kaduk
20 helai daun Bayam Muda
Sedikit Garam
Sedikit Serbuk Lada Hitam
Secukupnya Daun pisang (20 cm empat segi) ( dilayur )
Secukupnya Lidi koktel
Bahan Kisar:
5 batang Cili merah ( dibuang biji )
1 batang Serai
1 sudu teh Serbuk kunyit
5 biji Buah keras
1.5 cm kiub Belacan
2 ulas Bawang putih
5 ulas Bawang merah
Cara Menyediakan:
(1) Tumbuk isi ikan hingga halus.
(2) Satukan isi ikan dengan bahan kisar.
(3) Gaulkan bersama santan dan daun limau purut ke dalam campuran ikan.
(4) Tambah Garam dan serbuk Lada Hitam secukup rasa.
(6) Letak tiga helai daun kaduk dan daun bayam muda di atas daun pisang. Sudukan campuran ikan.
(7) Lipat kedua-dua hujung ke tengah, sematkan dengan lidi koktel.
(8) Atur atas rak pengukus dan kukus selama 20 minit
No comments:
Post a Comment