Bahan-bahan:
3 mangkuk Nasi
Sedikit Minyak masak
1 ketul Dada ayam
1 biji Lada benggala merah
1 biji Lada benggala hijau
1 biji Mangga
2 sudu besar Jus mangga
Bahan Perencah:
1 sudu teh Perencah Pati Ayam
½ sudu teh Serbuk Lada Putih
2 sudu besar Sos Tomato
1/3 sudu teh Garam
1 sudu besar Gula
4 sudu besar Air
Cara Menyediakan:
(1) Dadukan ayam, perap dengan Perencah Pati Ayam, Serbuk Lada putih, gula dan Garam selama 10 minit.
(2) Potong dadu lada benggala hijau, mangga dan lada benggala merah.
(3) Panaskan 2 sudu besar minyak dalam kuali, tambahkan ayam dan goreng hingga 80% masak lalu masukkan lada benggala hijau dan merah. Goreng hingga harum. Tuang masuk sos tomato dan air, kacau hingga agak kering.
(5) Akhirnya padam api, masukkan mangga dan jus mangga. Dengan kuali yang masih hangat, campur-gaul mangga dengan ayam hingga sebati, kemudian hidangkan sos mangga tadi bersama Nasi Ayam.
No comments:
Post a Comment