SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA

SELAMAT DATANG DAN MENJAMU SELERA MASAKAN KAMPUNG( SIANG) MASAKAN MAKANAN LAUT (MALAM) buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah), ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati. (asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net

Saturday, 13 July 2013

RENEHAN CENDAWAN.


Bahan-bahan(A): 5 kuntum Cendawan jerami padi ( dipotong setengah ) 5 kuntum Cendawan butang ( dipotong setengah ) 150g Cendawan Bai ling ( dihiris ) 50g Lobak merah ( dipotong ikut bentuk kesukaan ) Bahan (B): ½ peket Cendawan enoki 75g Cendawan shimeji 6 hiris nipis Halia muda 1 sudu besar Minyak bijan Bahan perencah: 1 sudu besar Sos tiram 1 sudu teh Kicap cair 1 sudu teh Garam 1 sudu teh Serbuk Lada Putih 1 sudu teh Gula ½ cawan Air Agen pemekatan: 1 sudu besar Tepung jagung ( digaul dengan 1 sudu besar air ) Hiasan: Sedikit Daun bawang ( dipotong halus ) Cara Menyediakan: (1) Panaskan minyak bijan dalam kuali dan goreng halia hingga naik bau. (2) Tambahkan bahan (A), kacau sekata. (3) Masukkan semua perencah yang telah disatukan, terus goreng seketika. (4) Masukkan bahan (B) dan campur-gaul, kemudian pekatkan sos dengan pes tepung jagung. Angkat dan hidang. (5) Hias dengan sedikit daun bawang yang dipotong halus.

No comments:

Post a Comment