http://www.flickr.com//photos/13274513@N06/sets/72157604111959485/show/
Bahan-bahan A:
500g Daging Kambing ( dipotong kiub )
100g Cili Boh
60ml Minyak
1 sudu teh Halia ( ditumbuk )
1 sudu teh Bawang putih ( ditumbuk )
1 biji Tomato ( dibuang kulit & dicincang )
2 sudu besar Rempah kari
400-500ml Air
1 sudu teh Serbuk Belacan
1½ sudu besar Perencah Pati Ayam
Sedikit Garam
Sedikit Air
500gm Beras Basmathi ( direndam 20 minit )
1 sudu besar Tomato Puri
Bahan-bahan B:
1 labu Bawang besar ( didadu )
2 tangkai Daun kari
1 batang Kulit kayu manis
2 Kuntum Bunga lawang
Cara Menyediakan:
(1) Perap kambing dengan cili boh selama 30 minit.
(2) Panaskan minyak, tumis bahan (B) hingga wangi. Masukkan halia dan bawang putih. Kacau 1 minit.
(3) Bubuh pula campuran kambing. Masak hingga berubah warna.
(4) Bubuh tomato, rempah kari dan air.
(5) Bila mendidih, masukkan pula serbuk belacan. Kemudian perlahankan api dan tutup periuk.
(6) Biar hingga kambing empuk kemudian masukkan Pati Ayam dan Garam secukupnya.
(7) Padamkan api, keluarkan kuah ke dalam bekas penyukat. Tambah air menjadi 900 ml.
(8) Tuangkan ke dalam periuk nasi elektrik, masukkan beras dan tomato puri.
(9) Masak hingga air kering, bubuh kambing tadi dan tanak seperti biasa
No comments:
Post a Comment