Bahan-bahan:
2 biji Mangga Muda ( dicuci & dipotong baji )
3 tangkai Serai ( ditumbuk )
1 sudu besar Perencah Pati Ikan Bilis
2 sudu besar Minyak masak
200ml Santan pekat
150ml Air
Bahan X: ( dikisar bersama )
5 biji Cili merah
3 biji Cili padi
2 biji Bawang besar
3 ulas Bawang putih
3 biji Buah keras
50ml Air
Bahan Y: ( digaul bersama )
300g Filet ikan Senangin
1 sudu teh Serbuk cili
½ sudu teh Garam
Cara Menyediakan:
(1) Panaskan 2 sudu besar minyak masak dalam kuali bertangkai, kemudian tumis bahan (X) & serai sehingga naik bau.
(2) Campurkan 150ml air dengan separuh santan pekat, tuangkan campuran ke dalam kuali bertangkai. Gaul dengan rata dan didihkan.
(3) Tambah masuk mangga muda dan pasang penutop. Reneh selama lebih kurang 10-15 min.
(4) Masukkan Perencah Pati Ikan Bilis & filet ikan.
(5) Setelah didih, tuangkan separuh santan pekat yang tinggal. Kacau sekata dan didih dengan api kecil.
(6) Padam api selepas didih. Hidang panas dengan nasi.
No comments:
Post a Comment