Bahan-bahan ( 5
orang makan )
400 g isi ikan
Tenggiri atau lain (dibuang kulit & tulang) atau ikan selayang [ambil isi
saja]
100 ml air asam
jawa (dari 1 cm asam jawa)
8 biji buah keras
2 cm halia, di cincang
halus
3 biji bawang
merah, dihiris
1 ulas bawang
putih, di cincang
150 g kelapa muda
putih (diparut)
garam secukup
rasa
1/2 camca gula
1 cm belacan
2-3 biji lada
merah atau cili kering, di cincang
1-2 cm serbuk
lada
1 helai daun
salam, di mayang
1 helai daun
kunyit, di mayang
Daun pisang,
dipotong empat segi 20 cm, dilayur untuk dibentuk kun dan masukkan adunan ikan
Batang buluh
halus sepanjang 30 cm (5-6) atau lidi
Cara-cara
-Rebus isi ikan
hingga masak, angkat dan hancurkan.
-Ikan dan kelapa
ditumbuk.
-Bawang, cili
kering dan halia dikisar.
-Gaul kesemua
bahan hingga sebati.
-Ikan dan kelapa
ditumbuk.
-Bentukan daun
pisang seperti kon, isikan dengan 2-3 camca campuran ikan ke dalam kelonsong kun tadi.
-Bungkus kemas
dan cucuk dari bahagian bawah dengan buluh.
-Untuk setiap
batang buluh, cucuk 4-5 bungkus satar.
- Bakar di atas
bara api hingga keemasan (seperti pulut udang). Masa membakarnya, api jangan
terlalu kuat dikhuatiri daunnya hangus dan menjadikan satar tidak enak.
-Angkat dan buangkan daun pisang dan hidangkan
No comments:
Post a Comment