SELAMAT DATANG MENJAMU SELERA
buatlah kerja macam seratus tahun lagi nak hidup(juga niat ibadah),
ibadah khusus macam sekejap lagi akan mati.
(asas dlm solat jangan tinggal berdosa!!!!!)
LCD Text Generator at TextSpace.net
LCD Text Generator at TextSpace.net
Sunday, 3 July 2011
resepi roti canai(di Restoran Basha rm1.00 sj)
Bahan-bahan
1kg tepung cap sauh
3 sudu gula
1 sudu garam
2 1/2 cawan air suling (lebih kurang 400ml)
50g majerin
Cara:
1-Panaskan/cair magerin dan sejukkan. Boleh juga sejukkan dengan mencampurkan air dalam majerin yg telah cair.
2-Satukan tepung,majerin garam dan gula dan masukkan air .Jgn habiskan air, mungkin adunan akan terlalu lembik. jadi simpan sikit air untuk ditambah bila perlu semasa menguli.
3-Uli sampai jadi doh dan rehatkan 1/2 jam.
4-Selepas 1/2 jam uli lagi beberapa ketika sekitar 10-15 minit.
5-Bulatkan anggaran sebesar bola pimpong. lumur dengan majerin dan perap selama 1jam atau lebih.
6-Canai dan bakar.
Tip:
i-Garam dan gula boleh dilarutkan dalam air untuk memudahkan sebati dalam tepung.
ii-Jangan guna majerin yg panas kerana tepung akan 1/2 masak dan adunan jd keras.
iii-Guna air suling untuk mendapat doh yg baik dan lembut.
iv- Pastikan tangan bersih masa menguli dan menebar kerana ia menjamin mutu (tak basi).
v-Inilah resipi paling murah dan sedap. InsyaAllah pasti jadi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment